3000 priesters op pauselijke verjaardag

Paus Johannes Paulus II heeft vandaag met meer dan drieduizend priesters in een open-luchtmis op het Sint-Pietersplein zijn tachtigste verjaardag gevierd.

De afgelopen dagen zijn uit heel de wereld gelukstelegrammen en geschenken het Vaticaan binnengedragen. Het gaat hierbij van kostbare manuscripten die in een soort privé-museum terechtkomen, tot taarten die worden doorgespeeld naar katholieke liefdadigheidsinstellingen in Rome.

De paus besteedt normaal weinig aandacht aan zijn verjaardag, maar heeft voor dit jaar een uitzondering gemaakt. Hij had priesters uit heel de wereld uitgenodigd om (meestal op eigen kosten) voor zijn verjaardag naar Rome te komen en met hem, op de jubeldag die speciaal aan priesters is geweest, een mis te vieren. In zijn preek wees hij op de toenemende eenzaamheid van priesters. Voor vanavond staat een klassiek concert op het programma.

Zijn verjaardag heeft geleid tot nieuwe commentaren over de verslechterende gezondheid van de paus. Maar op een recente vraag of hij niet aan aftreden moest denken omdat hij steeds slechter gaat lopen, antwoordde de paus volgens de Italiaanse pers: ,,Ik bestuur de kerk niet met mijn voeten.''

Sommige kringen beschuldigen de kerk vanwege deze en andere festiviteiten ter gelegenheid van het jubeljaar van propaganda.