Wereldbank trekt handen af van Zimbabwe

De Wereldbank heeft besloten haar financiële hulp aan Zimbabwe te bevriezen. Het besluit is genomen nadat afgelopen maandag de termijn afliep, waarbinnen Harare een lening van de Wereldbank had moeten terugbetalen. De maatregel betekent een nieuwe klap voor de Zimbabweaanse economie die door jarenlang wanbeleid en corruptie al sterk was uitgehold, en die de afgelopen maanden in een vrije val is geraakt. Alleen buitenlandse financiële hulp houdt Mugabe tot dusver op de been.

De Zimbabweaanse oppositiepartij MDC spant vandaag een geding aan tegen de regering, waarin ze uitstel van de parlementsverkiezingen van 24 en 25 juni eist. De oppositie wil uitstel omdat een lopende herindeling van de kiesdistricten nog zeker twee maanden tijd zal kosten. Ook trekt de MDC, Beweging voor Democratische Verandering, de registratie van kiezers in twijfel. De MDC vreest dat de regeringspartij Zanu-PF de huidige onduidelijkheid in kiesdistricten uitbuit om stemmen naar zichzelf toe te schuiven. Ook met de stemlijsten kan makkelijk worden geknoeid. Bij de recente verplichte registratie van kiezers ontving niemand een inschrijvingsbewijs, wie er derhalve op de lijst staan is de vraag. In het verleden `registreerde' de Zanu-PF ook overleden kiezers en zette men verzonnen namen op de lijsten en namens deze `kiezers' stemden functionarissen op de Zanu-PF.

De organisatie voor de rechten van de mens ZimRights ondersteunt de klachten van de MDC. ZimRights zegt in een verklaring dat de regering en de Zanu-PF een klimaat van intimidatie scheppen, vooral op het platteland. Leden van de oppositie worden door bendes van de Zanu-PF en zogenoemde oorlogsveteranen in elkaar geslagen en hun huizen in brand gestoken onder de noemer `politisering'. Gisteren viel een groep van veertig zwaar bewapende mannen een grote houtfabriek in het oosten van het land binnen. Onder het toeziend oog van de politie sloegen ze personeelsleden en eisten daarna op hoge toon dat de directie onvoorwaardelijke steun voor de Zanu-PF zou uitspreken en de namen zou noemen van werknemers die de oppositie steunen. Ook eisten ze ontslag van blanke managers, gratis vervoer van personeel naar regeringsbijeenkomsten en wilden ze vee hebben om te slachten. De (zwarte) voorzitter van de raad van bestuur, Philip Chipudhla, ging echter niet op de eisen in, maar sloot de fabriek en stuurde de 3.500 arbeiders naar huis. ,,Dit is absoluut van de gekke. Wij associëren ons met geen enkele politieke partij'', aldus Chipudhla. Hij zei dat slechts drie van de vijftien managers blank zijn en hij niet van plan was hen te ontslaan.