Wenders stopt hotel vol clichés

Volgens Wim Wenders ruikt het op de meeste etages van het Frontier Hotel naar urine en marihuana. Het gebouw in Los Angeles, dat volgens een lichtreclame op het dak ooit The Million Dollar Hotel heette, moet betere dagen gekend hebben. Het idee om er een film te situeren kwam van de Ierse rockster Bono (U2), die als coproducent van Wenders' The Million Dollar Hotel optrad. Het idee laat zich misschien nog iets beter omschrijven als een speelfilm met documentaire elementen over een door junks en andere paria's bewoond monument van vergane glorie. Alleen is er in de uiteindelijke film weinig overgebleven van die documentaire elementen. Alle bewoners worden gespeeld door acteurs, die veel plezier lijken te hebben in het creëren van personages waar een schroefje aan los zit. Zo werd The Million Dollar Hotel een soort van poor man's One Flew over the Cuckoo's Nest, met alle clichés die je dan verwachten kunt: een handige jongen die zich een indiaan waant (Jimmy Smits), een flets meisje (Milla Jovovich, de favoriete actrice van Luc Besson), een licht achterlijke jongeman (Jeremy Davies), een rare oude dame (Gloria Stuart uit Titanic) en een gek die denkt dat hij een van The Beatles is (Peter Stormare). Nadat een van de andere bewoners (Tim Roth in een heel klein gastrolletje) van het dak gevallen (geduwd? gesprongen?) is, komt een FBI-agent de zaak onderzoeken. Niemand minder dan Mel Gibson speelt dat personage, die ook wel wat van een gek heeft: een wandelende persiflage op clichés uit Amerikaanse misdaadfilms, van wie de tics al snel door de andere gekken overgenomen worden.

Als dat alles is wat overgebleven is van Wenders' haat-liefde-verhouding tot de Amerikaanse cinema, dan is dat niet veel. The Million Dollar Hotel doet heftig terugverlangen naar de tijd dat Wenders nog aandacht en liefde had voor het ambacht van filmmaker. Zijn laatste productie is een lui in elkaar geflanst filmpje, dat zichzelf veel te serieus neemt, maar zo goed als niets om het lijf heeft.

The Million Dollar Hotel. Regie: Wim Wenders. Met: Jeremy Davies, Milla Jovovich, Mel Gibson, Jimmy Smits, Peter Stormare, Amanda Plummer, Tim Roth. In: 7 theaters.

    • Hans Beerekamp