VNU blinkt uit op sombere effectenbeurs

De hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs zijn vanmorgen over een breed front onderuit gegaan. Vendex, VNU en Akzo Nobel wisten zich opvallend eenvoudig te onttrekken aan de mineurstemming.

UPC was vanmorgen de sterkste daler op het licht ontstemde Damrak. De ongelukkige kabelaar moest opnieuw fors inleveren nadat SBS Broadcasting had laten weten in de eerste drie maanden van dit jaar dieper in de rode cijfers te zijn beland. UPC heeft het verlieslijdende SBS onlangs voor bijna 3 miljard dollar gekocht. Beleggers bestraften de kabelaar met een verlies van 9 procent op een koers van 29,31 euro. Het aandeel UPC duikelde daarmee naar de laagste koers sinds november vorig jaar.

KPN wist zich evenmin te ontrekken aan de mineurstemming op de Amsterdamse effectenbeurs. De telecomaanbieder leverde ruim 3 procent in op 105,50 euro. Het sentiment voor telecomaandelen en technologiewaarden was sowieso niet best. Zo moest Baan Company opnieuw genoegen nemen met een koersverlies. Het geplaagde softwarebedrijf zag de koers met een half procent inzakken tot 2,01 euro. Eerder op de dag bereikte het aandeel zelfs een nieuw dieptepunt op 1,89 euro.

De stemming op het Damrak was over het algemeen somber. De AEX-index stond rond de middag op een verlies van 1,34 procent op een stand van 668 punten. Gisteren kwam er eindelijk een einde aan de rentevrees. De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, schroefde de rente op met 0,50 procentpunt. Die renteverhoging kwam nauwelijks als een verrassing. Beleggers hadden er al weken op gespeculeerd. De beursindices in de Verenigde Staten trokken zich er dan ook weinig van aan. Zowel de Nasdaq als de Dow eindigden in de plus. Maar dat mocht de Europese beurzen vanmorgen niet baten.

VNU was een positieve uitzondering. Zonder aanwijsbare reden dikte het aandeel van de uitgever ruim 4 procent op een koers van 62,50 euro. Ook chemieconcern Akzo Nobel mocht juichen met een winst van ruim 2 procent op 45,94 euro. Vendex kon een winst van 3,58 procent bijboeken op een koers van 17,09 euro. Ahold profiteerde vanmorgen opnieuw van de fikse stijging van de omzet over het eerste kwartaal. De retailer voorspelde gisteren ook een sterke stijging van de winst over het jaar 2000. Beleggers beloonden het aandeel met een stijging van ruim 1 procent op 29,07 euro.

Een van de grote verliezers in de Midkap was KLM. De luchtvaartmaatschappij had dan ook weinig positiefs te melden. KLM kwam voor opening van de beurs met de jaarcijfers en dat leverde eigenlijk alleen maar sombere gezichten op. Het bedrijfsresultaat is het afgelopen jaar opnieuw sterk afgenomen en de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij verwacht dat de moeilijke tijden voorlopig nog niet achter de rug zijn. Het aandeel KLM verloor ruim 2 procent op 20,50 euro. De Midkap verloor bijna 1 procent op 644 punten.