Verschuivend sentiment rond industriefusie

De belegging van HAL in de prille fusiepartners Stork en Internatio-Müller helpt bij een veranderend sentiment onder grote beleggers. Na kritiek nu voordeel van de twijfel.

Het sentiment onder de grote beleggers in de fusiepartners Stork en Internatio-Müller (I-M) slaat om. Niet van harte, twijfel blijft. Na de verrassende aankondiging van de twee (industriële) conglomeraten van hun fusie, vorige week maandag, reageerden de professionele geldbeheerders overvallen, kriegelig en negatief.

Inmiddels klinken nieuwe, meer positieve geluiden.

De fusiepartners zijn een charme-offensief begonnen om tientallen professionele beleggers en financiële analisten te overtuigen van de voordelen van hun fusie. Met enig succes. Bestuursvoorzitter C. de Swart van verzekeraar ASR, die 6 procent van de Internatio-aandelen bezit en vorige week negatief reageerde op de fusie, heeft zijn opvattingen wat bijgesteld. ,,Wij zijn ingestapt als aandeelhouder op de verborgen schoonheden, maar het tafelzilver blijkt nu tafelkoper te zijn. Als een ondernemer mij dat zegt, zeg ik als ondernemer: ik heb de verkeerde denkbeelden gehad, en met mij heel beleggend Nederland.''

Het feit dat ,,superbelegger'' HAL Holding, die meer dan vier miljard gulden vermogen beheert, zich vorige week direct heeft ingekocht bij de twee fusiepartners, wordt her en der in de financiële wereld geïnterpreteerd als een belangrijk steuntje in de rug. HAL heeft bij Stork én bij Internatio-Müller een pakket van meer dan vijf procent van het aandelenkapitaal gekocht. Kosten: ongeveer 100 miljoen gulden.

Op de Amsterdamse effectenbeurs stonden de koersen van de fusiepartners, net als de beursgraadmeter, op licht verlies. De koers van Internatio heeft zich de afgelopen week, wellicht door de aankopen van HAL, hersteld van de inzinking na de aankondiging en staat nu op 21,45 euro, net iets meer dan voor de aankondiging van de fusie. Stork heeft ten opzichte van de aankondiging het meeste gewonnen: bijna negen procent op een koers vanochtend van 14,45 euro.

Stork (ruim 20.000 medewerkers, 5,3 miljard gulden omzet) en Internatio-Müller (ruim 12.000 medewerkers, 5,7 miljard gulden omzet) waren tot vorige week maandag twee zoekende conglomeraten: verzamelingen van bedrijven die onderling geen of maar beperkte samenhang vertoonden. Zulke verzamelingen zijn tegenwoordig onder beleggers niet populair: te wollig en te breed gespreid voor een geconcentreerd management.

Stork kampte vorig jaar met zware tegenvallers, onder meer op de verkochte ingenieursdivisie. Internatio-Müller heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. H. Scheffer (ex-Gist-brocades, ex-DSM), die bij zijn eerste optreden vorige maand een heroverweging van de verzameling van bedrijven aankondigde.

Met name Scheffers beslissing tot een fusie met Stork, waarbij de aandeelhouders van Internatio-Müller 53 procent van de nieuwe combinatie krijgen, overviel beleggers en financiële analisten.

Zij voelden zich tekort gedaan. Onzinnig en slecht doordacht, zei een grote Amerikaanse beheerder van beleggingsfondsen vorige week in Het Financieele Dagblad. Internatio combineert zijn installatietechniek dochterbedrijf Imtech met de aanpalende activiteiten van Stork in deze sector en verkoopt onder meer de farmaceutische groothandel en de chemische distributie. Aandeelhouders zagen dat als een zwaktebod: zij moeten de opbrengst van deze bedrijven straks delen met de aandeelhouders van Stork.

Ook Stork wil overigens, in aansluiting op een eerder uitgesproken beleid om niet-kernactiviteiten te verkopen nog talloze dochters afstoten. De opbrengst van de gezamenlijke verkopen van bedrijven moet volgens de fusiepartners uitkomen op meer dan 2 miljard gulden, dat is ongeveer evenveel als de gezamenlijke waarde van de aandelen van de twee bedrijven op dit moment op de Amsterdamse effectenbeurs.

De fusiepartners hebben twee grote beleggers gemeen: de verzekeraars Delta Lloyd en Aegon hebben beide meer dan 5 procent van de aandelen van de twee fusiepartners. Wat zij bij de ene partij wellicht mislopen door de ruilverhouding, krijgen zij er bij de ander bij. ,,Wij staan er niet afwijzend tegenover'', zegt directeur beleggingen A. Otto van Delta Lloyd. Hij heeft wel vragen, maar is ook een beetje opgelucht dat Stork uitzicht heeft op een duidelijker kernactiviteit met extra schaalgrootte.

De dubbele belangen bij de collegaverzekeraars blijken ook in de afweging van De Swart van ASR een rol van betekenis te spelen. Hij beraadt zich inmiddels op het aandelenpakket. ,,Iemand heeft al gebeld of hij ons pakket van 6 procent kan kopen.''

CAHIER INTERNATIO-STORK: www.nrc.nl

    • Menno Tamminga