Verlies cricketelftal in de Engelse beker

Een offday heeft het Nederlandse cricketelftal de das omgedaan in het Engelse bekertoernooi. Nederland leed gisteren in Grantham een smadelijke nederlaag van 95 runs tegen de amateurs van Lincolnshire. Vorig jaar maakte het team nog indruk door de profs van Durham te verslaan en de vierde ronde te bereiken.

Door het succes van een jaar geleden hoefde Nederland deze keer niet de eerste ronde te spelen. Vervolgens wachtte een middenmoter uit het lagere cricket, Lincolnshire. Dat leek gisteren een gemakkelijk te nemen horde. In de derde ronde zou voor Nederland een aantrekkelijke thuiswedstrijd tegen het sterke Lancashire op het programma staan. Die gaat nu niet door.

De score van Lincolnshire, 210 voor 8, leek niet onoverkomelijk voor Nederland. Aanvoerder Roland Lefebvre nam vier wickets voor 37 runs. Battend ging het echter mis. Klaas-Jan van Noortwijk was de enige speler, die met 33 runs tot een enigszins redelijk totaal wist te komen. Met name De Leede (9), Lefebvre (4) en Bradley (2) stelden teleur. Ook de toegestane gastspeler, de Australiër Michael Dighton van het Schiedamse Excelsior, kwam niet verder dan elf runs. Op 60 voor 6 was de strijd eigenlijk al gestreden. Na 38 overs zat de totale Nederlandse ploeg al aan de kant met een score van slechts 115. ,,Het was één van die dagen'', zei manager Hans Mulder. ,,Maar heel weinigen hebben naar hun vermogen gespeeld.''

Nederland verdedigt in juli in Schotland zijn Europese titel. Volgend jaar moet het elftal zich voor het WK van 2003 in Zuid-Afrika proberen te kwalificeren. Nederland behoort tot de favorieten. ,,Daarom kunnen we beter nu tegen zo'n klap oplopen dan straks'', zei Mulder. ,,We moeten maar eens goed analyseren wat er is gebeurd.''