Venetsanou zingt met humor en somberheid

Voor de pauze de `zware' stukken en na de pauze meer luchtige dingen, dat is de opbouw van veel concerten. Zo ook bij de Griekse zangeres Nena Venetsanou, maar bij haar was het contrast wel heel erg groot. De cyclus liefdesliederen van Calliope Tsoupaki (1963), ex-leerling van Louis Andriessen, bleek niet alleen aan de sombere kant maar ging ook te vaak voorbij aan waar liedjes het vooral van moeten hebben: een pakkende melodie. Dat Venetsanou de teksten, grotendeels van Maria Polydouri, met de bril op uit een boek moest lezen, vergrootte de afstand tot het publiek.

Toch viel er bij vlagen best te genieten, bijvoorbeeld in het drijvende `Wind waait aan' waarin Venetsanou duidelijk maakte waarom haar gestalte zo monumentaal is: een machtige alt als die van haar heeft een stevige behuizing nodig. Dat juist dit lied een Tsoupaki-Tsoupaki productie was, kan toeval zijn maar misschien zou zij vaker ook de tekst moeten schrijven.

Dat Manos Hadjidakis (1925-1994) een lied met een kop en een staart kan maken is bekend; hij kreeg in 1960 niet voor niets een Oscar voor de titelsong van de amusante speelfilm Pote Tin Kryaki (Nooit op Zondag). Aan die hit bezondigt Venetsanou zich in Paradiso niet, wel beweegt zij zich met kennelijk genoegen door drie handen vol andere liedjes van Hadjidakis. Voor sommige schreef de laatste zelf de tekst zoals de tango `Het zwarte Fordje' waarin Venetsanou zich ontpopt als comédienne, en de rubato gezongen filmsong `Quiet days of August'. Voor andere composities vertrouwde Hadjidakis op tekstschrijver Nikos Gatsos, zoals in het aandoenlijke `Je was een jongen als Christus' en het ook voor een film geschreven `De maan krimpt'. Dat Venetsanou er in het laatste stuk een lijsttrommel bijpakt kan geen kwaad en onderstreept dat de begeleiding door alleen piano en contrabas wel erg karig afsteekt bij de fraai georkestreerde versies op de cd Nena Venetsanou sings Manos Hadjidakis verschenen op het label Sirius. De verschijning en de stem van Nena Venetsanou verdienen een even rijke entourage.

Concert: Zangeres Nena Venetsanou met piano en contrabas in repertoire van Calliope Tsoupaki en Manos Hadjidakis. Gehoord: 15/5 Paradiso, Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen