Van Vollenhoven wil ongevallenraad

Mr. Pieter van Vollenhoven wil een landelijke onafhankelijke ongevallenraad, die in de toekomst álle ongevallen onderzoekt. De voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid denkt dat het op die manier mogelijk is van elk ongeval te leren. Hij zei dat vanochtend in het Radio 1 Journaal naar aanleiding van de ramp in Enschede.

Van Vollenhoven heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken een rapport opgesteld over de mogelijkheden van zo'n permanente raad. ,,Onderzoek naar de oorzaken van de ongevallen om er leering uit te trekken. Onderzoek dat in principe strikt gescheiden is van dat naar de schuldvraag. Ik denk dat in Nederland nu de filosofie aanvaard is dat men naast het onderzoek naar de schuldvraag, onafhankelijk onderzoek wil.''

Van Vollenhoven pleitte al eerder voor onafhankelijk onderzoek naar aanleiding van de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp. Onafhankelijk onderzoek is van belang voor het democratisch functioneren van de maatschappij, om die transparant te houden. Zo'n recht kan het best in de grondwet verankerd worden, zei Van Vollenhoven toen.

In het geval van de Bijlmerramp zei hij: ,,We zijn geconfronteerd met onderzoeksinstellingen waar je niets anders van kan zeggen dan dat de slager zijn eigen vlees keurt.'' Hij doelde daarmee op de Rijksluchtvaartdienst (RLD), die het onderzoek deed.