THAISE VICHYSSOISE

In het zeer geestige en informatieve boek The man who ate everything van Jeffrey Steingarten wijdt de auteur een heel hoofdstuk aan de aardappel en het maken van een perfecte puree. Daarin adviseert hij ,,kookboeken zorgvuldig in reepjes te scheuren als ze het gebruik van blenders of keukenmachines goedkeuren om aardappelpuree te maken''. Om deze soep te pureren is het beter een roerzeef te gebruiken, maar u kunt uw blender gebruiken als niemand kijkt!

Was de preien en snijd ze in plakken. Laat goed uitlekken. Verhit de boter in een grote, zware pan op een matig vuur, schep er de prei door en fruit onder af en toe omscheppen circa 10 minuten tot de prei bijna gaar is.

Snijd intussen de stengels citroengras bij en verwijder lelijke buitenbladen. Snijd elke stengel in twee of drie stukken en kneus ze met een koksmes. Snijd de ongeschilde gember in drie of vier plakken. Doe de aardappel en bouillon in de pan en voeg het citroengras en de gember toe. Schep er wat zout en peper door, leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat de soep circa 30 minuten sudderen tot de aardappel volledig gaar is.

Doe intussen alle ingrediënten voor de gremolata in een kom en schep goed om. Verwijder het citroengras en de gember. Pureer de soep met een roerzeef. Doe de gepureerde soep terug in de pan en schep er de kokosmelk door. Proef de soep en breng zo nodig op smaak met extra zout en peper. Laat de soep op een matig vuur zachtjes doorwarmen, maar let op dat hij niet aan de bodem vastkookt. Schep de soep op in voorverwarmde soepborden, strooi er wat Thaise gremolata over en dien op. Geef de rest van de gremolata er aan tafel apart bij.

    • Kim Maclean