STADSBANK ENSCHEDE

Bij de Stadsbank Oost-Nederland meldden zich gisteren 566 gedupeerden van de explosie in Enschede. In lange rijen stonden hinkende mensen, mensen met hoofd of arm in het verband en mensen die na afloop weer wegreden in auto's met diepe deuken of met plastic noodruiten. Er werden veel ervaringen uitgewisseld. Veel dankbaarheid was er voor spontane hulp: van de cateraar die de rij van koffie voorzag, tot de garagehouder die gratis auto's te leen gaf. Maar ook af en toe klaagzangen, vooral over de noodbehuizing die de mensen in de Diekmanhal aangeboden kregen. Twee gezinnen die de sleutel van hetzelfde huis hadden gekregen, of afgetrapte flatjes zonder fatsoenlijk meubilair.

Bij de Stadsbank konden de inwoners van het rampgebied van de gemeente een zogeheten overbruggingsuitkering krijgen: 2.100 gulden voor een gezin, 1.900 voor een éénoudergezin, 1.500 gulden per alleenstaande. Ook vanochtend liep het volgens directeur W. Pietersen weer storm. (Foto Bas Czerwinski)