Spaanse Terra koopt webportal Lycos uit VS

De internetdivisie Terra Networks van de Spaanse mediaonderneming Telefónica neemt de Amerikaanse internetportal Lycos over. Dat is gisteravond bekendgemaakt door Telefónica-topman Juan de Villalonga tijdens een presentatie in New York. Terra betaalt 2,3 biljoen peseta's (ruim dertig miljard gulden) voor Lycos. Terra bezit 63 procent van de aandelen in de nieuwe onderneming.

De verrassende overneming van Lycos wordt gezien als een belangrijke come-back van Telefónica-topman Villalonga, wiens positie meer dan ooit ter discussie stond na het debacle van de samenwerkingsbesprekingen met het Nederlandse KPN, anderhalve week geleden.

,,Dit is de belangrijkste operatie sinds ik vier jaar geleden bij Telefónica kwam en waarschijnlijk in de rest van de geschiedenis van de onderneming'', aldus Villalonga, die voor de overneming ditmaal wel de volledige steun geniet van zijn grootaandeelhouders, in de vorm van de Spaanse bankcombinatie BBVA.

De overeenkomst tussen Terra en Lycos werd gisteren gepresenteerd in het bijzijn van Lycos-topman Robert J. Davis, de vice-president van de nieuwe combinatie, en Thomas Middelhoff, president van de Duitse media-gigant Bertelsmann.

Villalonga wordt de president van Terra Lycos, dat geleid zal worden vanuit de Lycos-vestigingen in Massachusetts, maar zijn administratieve zetel in Madrid zal hebben.

In het akkoord is Bertelsmann betrokken als de belangrijkste ontwikkelaar van het nieuw te creëren internetportaal. Bertelsmann, dat in de komende vijf jaar voor een miljard dollar aan diensten en producten zal leveren, zal daarbij samenwerken met het Nederlandse Endemol, dat eerder door Telefónica werd overgenomen en mediadivisie van Telefónica.

De nieuwe combinatie, die onder de naam Terra Lycos zal gaan werken, geldt als een van de grootste internetondernemingen ter wereld en vormt een directe concurrent van America On Line (AOL) en Yahoo. Terra Lycos kan rekenen op zo'n zestig miljoen klanten in 37 verschillende landen en een totale omzet van 600 miljoen dollar. Het gecombineerde verlies van Terra en Lycos bedroeg het afgelopen jaar 540 miljoen gulden.

Terra levert een van de belangrijkste internetportals in de Spaanstalige wereld. Lycos omvat onder meer de zoekmachines Hotbot en WhoWhere en Quote.com met online informatie over beurskoersen.

De nieuwe overname werd door de beurzen gemengd ontvangen. Terwijl de aandelen van Lycos gisteren bijna achttien procent in waarde toenamen, werden de aandelen van Terra stevig gestraft als gevolg van de hoge prijs die voor de overneming op tafel werd gelegd. Terra daalde in Madrid ruim drie procent in waarde en op de Nasdaq zelfs het dubbele. De beurswaarde van Terra ligt hiermee rond de 38 miljard gulden, tegen bijna vijftien miljard gulden van Lycos.