Sorry beest

Juist terwijl het jonge leven in wei en sloot je steeds opnieuw vertedert, word je haast vanzelf een massamoordenaar. De slachtoffers zijn de insecten, opgeroepen door het mooie weer: muggen, mieren, vliegen, spinnen.

Met mijn stofzuiger strijd ik tegen een geheim spinnenleger, dat steeds verse troepen stuurt naar elk vrijgekomen hoekje van het plafond. Er zijn mensen die een spin buiten zetten. Ik durf dat niet. Wel heb ik de gewoonte op het moment suprême een verontschuldiging uit te spreken. Maar mijn voortdurende `sorry beest' neemt het vervelende gevoel niet weg.

Vanochtend vloog er een bromvlieg door de kamer met zijn irritante geluid. Ik heb de schuifpui voor hem opengezet en na enige tijd vond hij de weg naar buiten. Maar ook dit gaf me geen goed gevoel. Het leek te veel op het echte leven: wie het meeste lawaai maakt, wordt met de meeste egards behandeld.

    • Ineke Holierhoek