Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de derde woensdag in mei, een nieuw instituut van de overheid waarop de financiële jaarverslagen van de ministeries worden gepresenteerd. Ook de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de vuurwerkramp in Enschede. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de laatste ontwikkelingen van de ramp in Enschede en een reportage over gevaarlijke industrie in Nederland die vlakbij woonwijken ligt. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Ook deze uitzending is geheel gewijd aan de explosie in Enschede met bijzondere aandacht voor de verantwoordelijkheid van de gemeente. Ned.3, 22.35-23.05u.

KUNST

Libris Literatuurprijs. Rechtstreekse bekendmaking van de Libris Literatuur Prijs 2000 in hotel Park Plaza in Amsterdam. Philip Freriks praat met een boekenpanel (waarin o.a. criticus Elsbeth Etty en de schrijvers Désanne van Brederode en Abdelkader Benali) over de zes genomineerde boeken. Ook interviews met de genomineerde schrijvers. Juryvoorzitter Saskia Stuiveling maakt de winnaar bekend. Ned.3, 20.30-21.52u.

Het derde oog. Diepgravend portret van Jan Hoet, de eigenzinnige, veelgeprezen maar ook omstreden directeur van het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent. Canvas, 22.50-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Een gesprek met programmamaker Ivo Niehe en minister van Defensie Frank de Grave over de spanning tussen showbusiness, integriteit en ramp- en tegenspoed op de Nederlandse televisie. Ned.3, 19.55-20.30u.

Nachtstudio. Discussie over het feit dat de mens geen verwantschap heeft met de uitgestorven Neanderthalers. DNA-analyses hebben dat aangetoond. Aan het debat doen mee de directeur van het Neandertal Museum Gerd-Christian Weniger, historicus HansJürgen Müller-Beck en apenonderzoeker Volker Sommer. ZDF, 0.15-2.15u.

Tussen hemel en aarde. Gesprek met de Limburgse operazanger John Bröcheler die van plan is in 2003 met zingen te stoppen om zich meer met het geven van zanglessen te gaan bezighouden. Ned.1, 23.34-0.08u.

DOCUMENTAIRES

Thunder on the mountain. Overlevenden van lawines in onder meer het chique skioord St. Moritz en de ruige hellingen van de Himalaya vertellen over hun ervaringen. De dodelijke lawine neemt in zijn baan alles, maar dan ook alles, mee wat hij tegenkomt. NGC, 21.00-22.00u.

Werelden: TechnoCalyps. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.39-23.34u.

Cash mit Christus. Sinds 1633 toen de pest woedde in Europa, geloofde de bevolking van Oberammergau bescherming te vinden door elke tien jaar in een toneelstuk het lijden en sterven van Christus op te voeren. Wat het dorp sindsdien wereldberoemd maakte, brengt nog altijd het nodige geld in het laatje. ARD, 23.15-24.00u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag uit Kopenhagen van de finale in het UEFA Cup-toernooi tussen Galatasaray en Arsenal, voorafgegaan door een voorbeschouwing. TV2, 20.25-22.57u.

MUZIEK

Corton & The Doors. Aandacht voor zanger Jim Morrison van The Doors en gesprekken met journalist Jip Golsteijn en fan Bart de Graaff. Evert Wilbrink vertelt hoe hij destijds de zanger naar het Wilhelmina Gasthuis begeleidde toen deze vermoedelijk door een overdosis drugs in elkaar zakte bij het enige optreden van de groep in Nederland. Veronica, 22.15-22.50u.

FILM

Sioux City / Ultimate Revenge (Lou Diamond Phillips, 1994, VS). Respectabel drama waarin overspannen dokter Lou Diamond Phillips terugkeert naar het reservaat waar hij als Lakota-Indiaan werd geboren. RTL5, 20.30-22.30u., met reclame.

A Walk in the Clouds (Alfonso Arau, 1995, VS). Remake van het neorealistische Quattro passi fra le nuvole (1942) werd een al te opgeklopt melodrama dat grossiert in goudgebruinde landarbeiders in het Californië van 1946 en zich een vrijpartij in slow-motion veroorlooft. Handelsreiziger Keanu Reeves helpt in de steek gelaten vrouw door zich voor te doen als haar echtgenoot. Ook met Anthony Quinn. Gisteren besproken op deze pagina. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Hot Shots! Part Deux (Jim Abrahams, 1993, VS). Redelijk geslaagde vervolgfilm behoort tot het genre van de andere populaire filmgenres parodiërende filmklucht. De plot van Rambo III is min of meer het stramien, met Charlie Sheen als een potsierlijke kloon van Sylvester Stallone. Ook referenties aan uiteenlopende films als Apocalypse Now, Star Wars en zelfs Lady and the Tramp. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Risky Business (Paul Brickman, 1983, VS). Kassucces bleek onverwacht een van de aardigste films in het genre van de tienersekskomedie te zijn. In afwezigheid van pa en ma weet Tom Cruise samen met call girl Rebecca de Mornay de ouderlijke villa in een lucratief bordeel te veranderen. Veronica, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Als Mutter Streikte (Eberhard Schröder, 1973, West-Duitsland). Vrijblijvend blijspel over huishouden dat tijdelijk zonder moeder zit. Morgen, ARD, 10.30-12.00u.

The World of Suzie Wong (Richard Quine, 1960, Engeland). Even weelderig aangekleed als eufemistisch melodrama. Schilder William Holden valt in Hongkong voor prostituée Nancy Kwan. Morgen, SBS6, 14.20-16.30u., onderbroken door reclame.

Escape to Burma (Allan Dwan, 1955, VS). Voortvluchtige Robert Ryan vindt onderdak op afgelegen theeplantage van vermeend ongenaakbare Barbara Stanwyck in routine-melodrama. Morgen, BBC2, 14.20-15.40u., zw.