Regering in Belgrado sluit media oppositie

De regering van Servië heeft zich vannacht meester gemaakt van Studio B, de belangrijkste televisiezender van de oppositie, en van Servië's belangrijkste onafhankelijke radiostation.

Volgens een voor de camera's van Studio B voorgelezen regeringsverklaring heeft de regering per decreet besloten Studio B over te nemen omdat de zender heeft opgeroepen tot omverwerping van het bewind en de constitutionele orde in Belgrado. Het betreffende decreet was ondertekend door twee Servische vice-premiers, onder wie de ultra- nationalist Vojislav Seselj. De directeur van de zender, Dragan Kojadinovic, zei dat tientallen politiemannen de lokalen van Studio B in Belgrado vannacht om twee uur binnendrongen en de toegang tot het gebouw van de zender verboden. De politie bezette ook de in hetzelfde gebouw gevestigde bureaus van twee andere onafhankelijke zenders, waaronder Servië's meest populaire radiostation B2-92. B2-92 zond vandaag niet meer uit. Verder drongen vannacht politiemannen binnen bij het populaire onafhankelijke blad Blic. De deuren zijn sindsdien voorzien van hangsloten en de werknemers kunnen niet meer naar hun werk.

Studio B wordt gecontroleerd door de gemeenteraad van Belgrado, waarin de belangrijkste oppositiepartij van Servië, de SPO (Servische Vernieuwingsbeweging) van Vuk Draskovic, een meerderheid heeft. Dankzij de steun van de SPO is Studio B het belangrijkst onder de onafhankelijke en oppossitiemedia in Servië. Het regime van president Slobodan Milosevic, dat in maart een omvangrijk offensief tegen de onafhankelijke media begon, heeft de afgelopen maanden al veel gedaan om de zender het zwijgen op te leggen. Zo werd de zender bij herhaling tot draconische boetes veroordeeld wegens vermeende belastering van regeringsfunctionarissen. Omdat de gemeenteraad besloot die boetes te betalen leidde deze methode echter niet tot het door het regime gewenste resultaat – het faillissement van de zender. Ook fysiek geweld – begin dit jaar werd de apparatuur van de zender kort en klein geslagen – leidde niet tot sluiting.

De melding van de regering dat Studio B heeft opgeroepen tot omverwerping van het bewind slaat op door de zender gemelde oproepen van Vuk Draskovic, die bij een demonstratie van de oppositie Servië's burgers, leger en politie heef opgeroepen tot "rebellie" tegen het regime.

De oppositie heeft kwaad gereageerd. "Het regime heeft de informele uitzonderingstoestand uitgeroepen", zo concludeerde een van de leiders van de oppositie, Vladan Batic, vanochtend. "Dat kom neer op het begin van de burgeroorlog." Milan Bozic, loco-burgemeester van Belgrado, zei dat de komende dagen duidelijk zal worden of de bezetting van Studio B "het begin van de zelfmoord van de regering of gewoon een misrekening van het regime" is geweest. "De inwoners van Belgrado zullen vechten voor het recht op vrijheid van meningsuiting", aldus Bozic. (Reuters, AP, AFP)