Rampenfonds eist domeinnaam op

Tijdens een nog geen vier minuten durend kort geding heeft de president van de Haagse rechtbank gisteravond bepaald dat de Rotterdamse internetprovider IP Tower BV de domeinnaam www.giro777.nl onmiddellijk moet afstaan aan Het Nationaal Rampenfonds. Even tevoren had IP Tower al toegezegd de domeinnaam te zullen afgeven, maar het leek de president wenselijk dat toch maar in een formeel vonnis vast te leggen.

Raadsman mr. H.J.M. Boukema van Het Nationaal Rampenfonds dreigt nog een kort geding te moeten aanspannen tegen de Stichting Internet Donaties van een zekere H.J. Geel. Die bezit al enige tijd de domeinnaam Rampenfonds, waarnaar mensen ook werkelijk geld kunnen overmaken, zodat hij de bedragen ter bestemder plekke kan laten komen. Ook Geel heeft inmiddels toegezegd die naam af te staan.

Het Nationaal Rampenfonds organiseerde voor het eerst hulpverlening van nationale allure in 1925, toen het Gelderse stadje Borculo door een wervelstorm was getroffen. Na de gebeurtenissen in Enschede wilde het Rampenfonds zaterdag zelf een internet site openen, maar de voor de hand liggende domeinnamen bleken intussen door derden te zijn geclaimd. ,,Wat gedaagde precies heeft bedoeld om de domeinnaam in de nacht van 14 op 15 mei te reserveren, laat zich raden'', aldus Boukema.

Een woordvoerder van IP Tower zegt direct na de ramp niets te hebben gevonden op internet dat naar een inzamelingsactie verwees. Vandaar dat hij www.giro777.nl had `geclaimd', een adres van waaruit hij de internetter door zou kunnen laten klikken naar de site van Enschede. Van eigen geldelijk gewin kon volgens hem geen sprake zijn.