`Ook Tiger Woods is te pakken'

De Nederlandse profgolfer Rolf Muntz is na zijn zege in het Qatar Masters overtuigd van zijn mogelijkheden. ,,Ik kan me meten met de wereldtop.''

Half maart was het eindelijk raak. Rolf Muntz (31) won in Doha het Qatar Masters, de eerste zege van een Nederlander op de Europese Tour. Vorige week speelde Muntz na dat historische wapenfeit weer eens in Nederland. In Herkenbosch werd hij, na verlies in de play-off, tweede in de Muermans Vastgoed Cup.

Het is onzeker of Muntz dit jaar nog een keer in Nederland te bewonderen zal zijn. Hij twijfelt over zijn deelname aan het TNT Dutch Open, eind juli op de Noordwijkse Golfclub. ,,De week voor het Dutch Open is het Brits Open. Als ik op St. Andrews kan spelen, is het waarschijnlijk verstandig tijdens het Dutch Open rust te nemen."

De beste golfer van Nederland die afzegt voor het Open in eigen land, het zou op zijn minst opvallend zijn. ,,Waarom? Ik speel graag in Nederland, het publiek steunt me altijd geweldig, maar ik moet professioneel denken. Het Dutch Open is gewoon een van de vele toernooien op de kalender. Uiteindelijk speel ik voor mezelf, niet voor Nederland.''

Bang voor kritiek is hij niet. Muntz gaat altijd zijn eigen gang, trekt zich van niemand iets aan. ,,Misschien kom ik arrogant over, maar ik ben het zeker niet. Wel zelfverzekerd. Ik heb altijd geweten dat ik eens een groot toernooi zou winnen.''

Binnen de Nederlandse golfwereld was die overtuiging er niet. Muntz zou te weinig oefenen en niet aan zijn conditie werken. De overwinning in Qatar heeft alle criticasters de mond gesnoerd. ,,Toen ik daar met de bokaal in mijn handen stond, moest ik wel even glimlachen om de mensen die zeiden dat het toch nooit wat zou worden met Muntz. In het Nederlandse golfwereldje wordt veel geroepen, maar bijna niemand weet wat topgolf is, wat spelen op de Tour tegenwoordig inhoudt.''

Muntz begon dit seizoen slecht met vier gemiste cuts op rij. In de Dubai Desert Classic overleefde hij de schifting na twee ronden wel en werd hij 46ste. Toen kwam Qatar. ,,Ik speelde die week zo makkelijk, had totale controle over mijn swing.''

Muntz kreeg complimenten van Ryder Cup captain Sam Torrance en van de Schot Colin Montgomerie, de laatste zeven jaar de beste van Europa. ,,Het werd wel tijd Rolf, zeiden ze tegen me. Zij hadden blijkbaar al veel eerder gezien dat ik tot mooie dingen in staat ben.''

Muntz is er nu zelf ook van overtuigd. De top is haalbaar. ,,Ik stel mezelf geen limieten. Een paar jaar geleden riep ik dat de Ryder Cup mijn doel was. Toen vond met dat grootspraak, nu blijkt dat het misschien wel mogelijk is.'' Muntz heeft hoge verwachtingen van de rest van het seizoen. ,,Als je eenmaal een toernooi op zak hebt, ga je anders denken. Waarom zou ik er niet twee of drie in een jaar kunnen winnen. Bang om te winnen ben ik gelukkig nooit geweest.''

Na Qatar nam hij zes weken vrij. ,,Ik heb nu tot het eind van 2002 speelrecht op de Tour. De zorgen over het verspelen van de Tourkaart zijn verleden tijd. Met mijn vriendin heb ik heerlijk vakantie gevierd op de Maldiven.''

Al die tijd raakte hij geen club aan. Bij terugkeer op de Tour miste Muntz de cut in het Spaans Open en, op één slag, het Frans Open. Op de Europese jaarranglijst is hij teruggezakt naar de 38ste plaats. Maar de vorm van Qatar zit er weer aan te komen. ,,De komende weken staan de grote toernooien op het programma, waaronder het Volvo PGA Championship. Dan wil ik pieken. Vorig jaar heb ik te veel gespeeld, was ik soms al moe bij de start van een toernooi. Je moet, met al het reizen erbij, regelmatig rust nemen.''

Muntz oefent minder dan de meeste van zijn collega's. Hij is gezegend met een vloeiende, natuurlijke swing die weinig onderhoud behoeft. ,,Ik sla de bal al jaren ongeveer op dezelfde manier. Ik speel wat meer op gevoel, heb niet zo'n technische swing. Volgens veel kenners zou mijn swing onder druk bezwijken. Gelukkig ben ik eigenwijs en ben ik altijd in mijn swing blijven geloven.''

In het verleden wees hij heel wat coaches beleefd de deur. ,,Als het een tijdje minder gaat, komen coaches hun diensten aanbieden. Ze beloven je een perfecte swing en gouden bergen. Heel wat getalenteerde golfers zijn naar de knoppen gegaan omdat ze aan hun swing gingen sleutelen.''

Volgens Muntz is zijn swing goed genoeg om de strijd aan te gaan met de beste golfers van de wereld. ,,Ik moet er alleen wel voor de volle honderd procent in geloven. Als ik op tik ben, hoef ik voor iemand als Montgomerie niet onder te doen. Zijn drives zijn altijd recht, hij slaat zijn ijzers prachtig dicht bij de vlag, absoluut indrukwekkend. Maar in Qatar heb ik laten zien dat ik dat ook kan. Het lukt me alleen nog veel te weinig.''

Aan Tiger Woods wil Muntz nog maar even niet denken. ,,Tiger is een geval apart, die was op zijn derde jaar al een soort golfprofessional. Maar ook Tiger is te pakken. Dat hebben anderen aangetoond.''

Muntz hoopt Tiger volgend jaar veel tegen te komen. In het najaar gaat hij zich proberen te kwalificeren voor de lucratieve Amerikaanse Tour. ,,De concurrentie is er groter, maar het prijzengeld is ook vele malen hoger. Ik kreeg voor mijn overwinning in Qatar 285.000 gulden, Phil Mickelson won diezelfde dag een toernooi op de USPGA Tour en incasseerde meer dan een miljoen. Geld is niet zaligmakend, maar golf is wel mijn beroep.''

Muntz denkt dat zijn spel geknipt is voor de perfect gemanicuurde banen in Amerika. ,,Ik voel me beter thuis op snelle greens en ik sla de bal hoog en ver, dat is in de VS noodzakelijk. Als ik mijn Tourkaart verover, speel ik in 2001 full-time in Amerika.'' Voorlopig golft Muntz nog even in Europa. Zijn eerste doel is automatische kwalificatie voor het Brits Open in juli. ,,Daarvoor moet ik in de top-20 staan van de Europese jaarranglijst. Het wordt tijd om weer een paar mooie prestaties neer te zetten.''

    • Gerard Louter