Naam Cruijff duikt op als `opvolger Núñez'

Johan Cruijff, als trainer ooit El Salvador, zal niet langs de lijn blijven staan bij de komende verkiezingen voor een nieuwe voorzitter van de FC Barcelona nu zijn aartsvijand, de zittende president Josep Lluís Núñez, zijn biezen pakt.

In het Catalaanse sportdagblad El Mundo Deportivo verklaarde Cruijff vanochtend dat hij zich hoe dan ook zal mengen in de strijd rond de vraag wie de komende jaren het beleid van Barcelona zal bepalen. De manier waarop valt nog te bezien, aldus Cruijff. ,,Op een gegeven moment zal ik zien welke positie ik neem. Als ik met iemand ,,speel'' zal het zijn omdat ik een kandidaat zie die met mij een zienswijze op Barça deelt'', aldus Cruijff.

Het Madrileense sportdagblad Marca had vanochtend een radicalere interpretatie van de positie van de voormalige trainer. ,,Cruijff wil Barcelona'', kopte Marca breeduit op zijn voorpagina. Cruijf zou volgens het sportblad staan te trappelvoeten om een oude droom waar te maken en het voorzitterschap van Barcelona op zich te nemen. ,,Verantwoordelijkheid: alles. Trainer: Koeman. Beleid: ontwikkeling van eigen talent. Buitenlanders: alleen grote namen. En bovenal, spektakel'', zo vatte Marca het veronderstelde verkiezingsprogramma van Cruijff samen.

Vandaag besluit het bestuur van Barcelona officieel tot het uitroepen van nieuwe verkiezingen bij de voetbalclub, een procedure die in belang en commotie de landelijke verkiezingen naar de kroon steekt. Dit nadat tot ieders verrassing, niet in de laatste plaats van Cruijff, bestuursvoorzitter Núñez het afgelopen weekeinde te kennen gaf een punt te willen zetten achter de decennia van zijn absolute leiding binnen de club.

De stap van Núñez wordt algemeen gezien als een poging om de voortgaande crisis binnen Barcelona te bezweren die is ontstaan als gevolg van de tegenvallende resultaten en het uiterst omstreden bewind van trainer Louis van Gaal. Núñez heeft zich altijd vierkant achter Van Gaal opgesteld en dat kost hem nu de kop, aldus sommige analyses. ,,Van Gaal, een vriend van Núñez, heeft bereikt wat Cruijff, de belangrijkste vijand van Núñez, nooit gelukt is'', aldus een van de directieleden van Barcelona.

Intussen wordt in verschillende Spaanse media gezinspeeld op een vertrek van Van Gaal na de laatste wedstrijd van Barcelona komende vrijdag tegen Celta de Vigo. Barcelona won gisteren wel de eerste prijs van het seizoen. Tegen de derde divisieclub Mataró won Barcelona met 3-0 de finale van de Catalaanse beker. Barcelona-aanhangers toonden spandoeken met teksten als `Tot nooit meer Van Gaal' en `Van Gaal muy negativo'.

    • Steven Adolf