Kok verstrekt Prodi lijst hoge ambtenaren

Premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) hebben de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, vanmorgen in Den Haag een overzicht gegeven van beschikbare Nederlandse ambtenaren voor hoge functies bij de Commissie.

Het ging daarbij om ambtenaren die ,,in maar ook buiten Brussel werken'', zei Kok, die geen namen wilde noemen. Prodi vertrok rond het middaguur naar het rampgebied in Enschede.

Kok en Van Aartsen hadden Prodi vorige week opgeroepen om opheldering te komen geven over het ontslag van de Nederlander Carlo Trojan als secretaris-generaal (hoogste ambtenaar) van de Commissie. Kok herhaalde dat Nederland niet wil tornen aan Prodi's recht op een eigen personeelsbeleid, maar wel verzekerd wil zijn van een evenwichtige verdeling van ambtelijke topfuncties in Brussel over de EU-lidstaten. ,,Het is goed dat we nu deze terugblik hebben gehad en hebben kunnen bespreken hoe gebruik kan worden gemaakt van beschikbaar Nederlands talent'', zei hij.

Prodi noemde het gesprek ,,nuttig en openhartig''. Hij was niet naar Den Haag gekomen om compensatie voor het ontslag van Trojan aan te bieden. Maar om te praten ,,over goede Nederlandse kandidaten voor het Commissie-apparaat, dat is ook in het belang van de Commissie zelf'', zei hij. Hij sprak waardering uit voor de ,,coöperatieve manier'' waarop Trojan zijn overplaatsing naar een lagere functie had verwerkt.

Prodi bespreekt in Enschede de mogelijke steun uit Europese programma's.