Kasjanov krijgt fiat van het Russische parlement

Het Russische parlement heeft vanmorgen Michail Kasjanov als premier geaccepteerd - zonder zijn economische beleidsplannen te kennen. De Doema steunde de door president Poetin naar voren geschoven regeringsleider met 325 stemmen voor, 55 tegen en 15 onthoudingen. Kort tevoren had Kasjanov gemeld dat zijn economische programma op z'n vroegst in juni rond zal zijn.

Al eerder bezwoer Ruslands schuldenonderhandelaar geen economische schoktherapie te zullen toepassen. Kasjanov staat niet afwijzend tegenover IMF-hulp en wil buitenlandse investeerders tegemoetkomen met lastenverlichting en beschermende wetgeving.

Kasjanov geldt als een hoeder van de stabiliteit. Niemand verwacht dat hij de strijd met de clan van oligarchen zal aangaan. Hij zou zelf nauw gelieerd zijn aan de zakentycoon Boris Berezovski. ,,Kasjanovs benoeming bewijst dat Poetin nog altijd afhankelijk is van diegenen die hem aan de macht geholpen hebben'', aldus de politicoloog Andrej Piontkovski. In de Doema gaf Kasjanov aan dat hij de energiesector, waar de oligarchen hun inkomsten deels uit putten, onder direct staatstoezicht wil plaatsen. Verder moet Ruslands militair-industrieel complex de exportmarkten bedienen èn het leger van wapentuig voorzien.

Russische kranten voorspellen dat Kasjanov een loyale uitvoerder van de Kremlin-lijn zal zijn. De vraag is of nu ook de hem onwelgevallige media onder curatele zullen worden geplaatst. Vorige week deed de politie een inval bij het onafhankelijke tv-station NTV. Maandag noemde een onderminister de met Amerikaans geld gesponsorde zender Radio Vrijheid ,,Rusland-vijandig''. Hij wil wetgeving om te kritische mediahuizen het zwijgen op te kunnen leggen.