Internationaal

LONDEN

De effectenbeurs in Londen moest vanmorgen genoegen nemen met een klein verlies. De lichte mineurstemming was vooral te wijten aan de verhoging van de Amerikaanse rente met 0,50 procentpunt, al kwam dat niet als een verrassing, en de dalingen op de Aziatische beurzen. Vooral de telecomaandelen en banken hadden het zwaar te verduren op de beursvloer. De FTSE-index verloor 1,87 procent op 6202 punten.

FRANKFURT

Ook de Duitse beursgraadmeter moest vanmorgen terrein prijsgeven in een reactie op de Amerikaanse rentewijziging. Tegen de middag stond de DAX-index 1,61 procent lager op een totaal van 7254 punten. Grote verliezer was Deutsche Telekom. Het aandeel kalfde ruim 3 procent af.

PARIJS

De Franse CAC-40-index noteerde een verlies van ruim 1 procent op een stand van 6486 punten. Beurszwaargewicht France Telecom was verantwoordelijk voor een groot deel van die daling. Ook internetaanbieder Liberty Surf moest flink inleveren. Beleggers zien de toekomst van de internetsector met weinig vertrouwen tegemoet. Het aandeel daalde ruim 2 procent tot onder de introductiekoers.

TOKIO

De beurs in Tokio is vanmorgen licht gedaald. De Nikkei-index kon niet profiteren van de grote koersstijgingen in New York. De graadmeter sloot 0,84 procent lager op een stand van 17.404 punten. Ondanks de lichte neergang leken beleggers geen last te hebben van de Amerikaanse renteverhoging van de voorgaande dag. Het grootste deel van de dag stond de Nikkei zelfs in de plus, maar winstnemingen tegen het slot van de handel zorgden alsnog voor een daling. De andere Aziatische beurzen sloten eveneens iets lager. De beurs in Zuid-Korea daalde 2,6 procent. De koersen in Australië eindigden 0,4 procent lager. De beurs in Hongkong verloor 2,2 procent.

NEW YORK

De Newyorkse effectenbeurs trok zich gisteren niet al te veel aan van de forse renteverhoging die de Federal Reserve (Fed) bijna twee uur voor sluiting afkondigde. De belangrijkste graadmeters zakten direct na de bekendmaking van het rentebesluit iets terug om kort voor sluiting weer op te veren. De Dow-Jonesindex won 1,17 procent op een stand van 10.935 punten. De hightech-graadmeter Nasdaq pakte 3,05 procent op 3718 punten. De Fed, het Amerikaanse centrale bankenstelsel, verhoogde de rentetarieven met 0,5 procentpunt om de dreigende oververhitting van de Amerikaanse economie af te remmen. Daarmee bereikte de rente in de VS het hoogste niveau in negen jaar.