Hup, allemaal samen tegen Name Space BV

Wie had dat gedacht! Dat de voetballer Edgar Davids ooit nog eens samen met de Koninklijke Notariële Broederschap een kort geding zou voeren. Edje en de notarissen, hand in hand in de aanval. En daar blijft het niet bij. Ook de Duitse autofabrikant BMW doet mee, net als de tv-kok Cas Spijkers en Pietje Veerman, eens beroemd zanger van de popgroep The Cats. Zelfs de keurige belastingadviseurs van KPMG hebben zich aan de zijde van Davids en de zijnen geschaard, samen met Unilever, Procter & Gamble, Zino Davidoff, John de Mol, Jean-Paul van Gastel en de ERU Kaasfabriek.

Op 7 juni slaat dit exotische gezelschap, samen met een paar honderd andere personen en organisaties, de handen ineen om voor de Rechtbank van Amsterdam het Amstelveense bedrijf Name Space CV te lijf te gaan. Sinds januari 1999 heeft Name Space een onwaarschijnlijk groot aantal domeinnamen laten registreren. Volgens de verhalen moet het om meer dan 20.000 namen gaan. Veel van deze domeinnamen zijn geregistreerde merken of handelsnamen van derden. Van abn-amro-bank.nl tot en met zwitser-leven.nl, ze staan sinds kort allemaal op naam van Name Space. Ook bekende Nederlanders zijn doelwit van de Amstelveense domeinnaamkaper. Niet alleen Edgar Davids is als domeinnaam geregistreerd, nee, het complete Nederlandse elftal is eigendom van Name Space, inclusief een enkel oudje zoals Danny Blind. En natuurlijk ontbreekt onze belangrijkste bekende Nederlander niet: jandesbouvrie.nl is een van de paradepaardjes in de verzameling van Name Space. Bedrijven en personen die hun naam terug willen moeten rekenen op een afkoopsom van ongeveer ƒ10.000.

Het Amsterdamse advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek is initiatiefnemer van dit opvallende kort geding, waarin onmiddellijke overdracht van alle gestolen domeinnamen wordt geeist. Advocaat Joris van Manen: ,,De eerste die zich tot ons wendde was Unilever, die ontdekt had dat haar merken Andrelon, Cup-a-Soup, Glorix en nog twintig andere namen door Name Space gepikt waren.'' De rechter heeft onlangs de overdracht van deze domeinnamen bevolen. De domeinnamen zijn alweer in het bezit van Unilever. Van Manen: ,,Later kwamen we erachter dat Name Space zeer veel merken van andere bedrijven uit ons cliëntenbestand had gepikt. Met de Stichting Namaakbestrijding hebben we toen een gezamenlijke actie op touw gezet. Inmiddels doen bijna 150 cliënten mee en vorderen we bijna 275 domeinnamen. Iedereen die gedupeerd is kan meedoen. De kosten voor de procedure zijn per cliënt veel lager dan normaal omdat het aantal eisers zo groot is'', aldus Van Manen.

De Brauw is overigens niet het enige kantoor dat een actie optuigt tegen Name Space. Ook de advocaten van Nauta Dutilh trekken binnenkort voor een groot aantal cliënten ten strijde tegen deze omvangrijke domeinroof.

    • Bas Kist