Gewonden bij rellen rond finale UEFA-cup

In de binnenstad van Kopenhagen zijn vannacht acht gewonden gevallen bij vechtpartijen tussen Engelse en Turkse voetbalfans. Vanavond wordt in de Deense hoofdstad de UEFA Cup-finale tussen Arsenal en Galatasaray gespeeld.

Aan de vooravond van de halve finale tussen Galatasaray en Leeds zijn in Istanbul enkele weken geleden twee Engelse fans omgekomen.

Een Nederlandse delegatie van het EK2000-politieteam was getuige van de incidenten in Kopenhagen. Delegatielid commissaris T.Brekelmans meent dat de aanwezigheid van zeker tien cameraploegen escalerend heeft gewerkt. In Denemarken wonende Turken hebben volgens hem de confrontatie met de Engelsen gezocht.

De Nederlandse politiemensen zijn in Kopenhagen om het gedrag van Britse en Turkse supporters te bestuderen en ,,de laatste lessen te leren voor het EK''. Engeland en Turkije behoren tot de aan het Europees kampioenschap voetbal in Nederland en België deelnemende landen.

De Engelse supportersassociatie FSA heeft de Nederlandse en Belgische autoriteiten gewaarschuwd voor een invasie van tienduizenden Britse voetbalsupporters zonder kaartje. FSA-coördinator Kevin Miles gaf aan dat gerekend moet worden op de toestroom van mogelijk 50.000 fans. Zij zouden vooral komen voor de beladen wedstrijd van Engeland tegen Duitsland, op 17 juni in Charleroi. Dit duel wordt als de grootste risicowedstrijd in de voorronde beschouwd.

De supportersassociatie baseert zich onder meer op de ervaringen tijdens het wereldkampioenschap voetbal Frankrijk, twee jaar geleden. Officieel heeft de Engelse voetbalbond 5.000 tickets ontvangen voor de wedstrijd in Charleroi. Het stadion heeft een capaciteit van 30.000 toeschouwers.

Miles verwacht niet direct grote problemen als een groep Engelsen zonder kaartjes afreist. ,,Ze kunnen buiten het stadion bijdragen aan de feestelijke atmosfeer. Ik denk dat velen dat zullen doen.''

Een Duitse collega van Miles zei eerder al 10.000 Duitse fans te verwachten voor de wedstrijd tegen Engeland.

DOSSIER www.nrc.nl