Gefotografeerde cameraman van SBS overleden

De 31-jarige cameraman Marcel van Nieuwenhoven is zaterdag als gevolg van de explosie in Enschede overleden. Van Nieuwenhoven, die werkte voor SBS en Radio Twente Internet, raakte zwaargewond toen hij een reportage maakte over de brand bij S.E. Fireworks. Radio Twente is woedend over een foto van de gewonde Van Nieuwenhoven, die dagblad De Telegraaf maandag publiceerde.

Van Nieuwenhoven filmde de brand in het gebouw met directeur Bakker van S.E. Fireworks, een redacteur van De Twentsche Courant Tubantia en freelance-fotograaf Reinier van Willigen bij zich. De vier vluchtten toen de brand zich uitbreidde, Van Nieuwenhoven raakte als enige zwaargewond bij de explosie.

Van Willigen, die een arm brak, maakte een foto van de cameraman. Van Nieuwenhoven stierf kort daarna aan zijn verwondingen. Op de foto ligt hij bloedend in een deuropening.

Radio Twente Internet is woedend over het handelen van Van Willigen en is op internet een discussie begonnen over ethiek in de journalistiek. ,,Is een foto belangrijker dan het bieden van hulp aan iemand die deze behoeft?'' vraagt de zender zich af. H. Schaap van Radio Twente Internet: ,,De foto had nooit verkocht mogen worden. Van Willigen had zijn collega moeten helpen.''

Reinier Van Willigen zegt dat hij de foto `in een reflex' heeft gemaakt en herinnert zich niet meer dat deze gemaakt is. ,,Het ging allemaal zo snel. Vlak erna belandde ik in het ziekenhuis, waarna mijn vrouw al mijn materiaal doorverkocht aan De Telegraaf. Pas later hoorde ik dat mijn collega waarschijnlijk op het rolletje stond.''

Schaap gelooft niet dat de foto in een reflex gemaakt is. ,,Ik heb alle foto's van hem gezien en deze stak er duidelijk bovenuit. Zowel qua afstand als scherpte is heeft de foto een bijzondere kwaliteit. Daar is niets toevalligs aan, de foto is in alle rust gemaakt.''

Naar aanleiding van de commotie heeft De Telegraaf besloten de foto nooit meer te publiceren. De krant wil niet reageren op de kwestie, maar volgens Van Willigen wist ook De Telegraaf niet dat Van Nieuwenhoven op de foto stond.