Examen via computer

Voor het eerst is vanochtend een eindexamen via de computer gemaakt. De vragen voor het nieuwe studiehuisvak Culturele en Kunstzinnige Vorming staan op cd-rom. Het is nog maar op een paar scholen mogelijk in dit vak examen te doen, de 28 havo-leerlingen van het Amsterdams Spinoza Lyceum waren de eersten.

Bij hoge uitzondering had het Cito de cd-roms met de vragen gisteravond om zes uur al vrijgegeven.

Normaal mag de envelop met vragen pas op het moment dat het examen begint, worden geopend. Uren is systeembeheerder Frank Koppenol bezig geweest de cd-roms op de computers te installeren. Jeroen Latour, 16 jaar, 5 vwo en `whizzkid' van de school, heeft geholpen.

Koppenol: ,,Hij heeft alle hardware op school ingericht en zorgt ervoor dat leerlingen van buiten contact kunnen leggen met de schoolcomputers.''

De systeembeheerders hebben er wel voor gezorgd dat niemand van buitenaf kan e-mailen met de kandidaten. Zelf kunnen ze ook niet communiceren, zelfs niet met hun mede-leerlingen naast hen. Koppenol: ,,Dat is zo ingewikkeld, dat kost ze meer tijd dan het oplevert.''

Vier systeembeheerders lopen nerveus rond. De docent muziek en de docent tekenen, die het vak de afgelopen twee jaar hebben gegeven, zijn er ook. Alles gaat goed. Geroutineerd klikken de leerlingen (25 meisjes, drie jongens) met de muis de videofragmenten aan met delen uit een voorstelling van Ballets Russes, ze bestuderen een timpaan van een kathedraal en bekijken een fragment van de film `Pantserkruiser' van Eisenstein uit 1925, en zetten een koptelefoon op om de muziek van Sjostakovitsj erbij te horen.

De toetsenborden van de computers blijven ongebruikt. De leerlingen moeten de vragen gewoon beantwoorden met pen en papier. (Foto: Roger Cremers)