Enschede op zoek naar juiste gegevens

. De gemeente Enschede heeft grote moeite juiste informatie te verstrekken over de vuurwerkramp van zaterdag. Over de aan het ontplofte vuurwerkbedrijf verstrekte vergunning zijn onjuiste mededelingen gedaan en over het aantal vermisten bestaat nog steeds grote onduidelijkheid.

Loco-burgemeester Helder bleek maandag onjuiste mededelingen te hebben gedaan over de inhoud van de vergunning die aan het vuurwerkbedrijf was verstrekt. Volgens hem had het bedrijf toestemming om drie zeecontainers met vuurwerk op het terrein te plaatsen. Nadat foto's waren getoond waarop duidelijk meer containers te zien waren, corrigeerde hij zich gisteravond. De drie containers bleek de stand van zaken te zijn van 1997. Daar had hij naar eigen zeggen ,,aan toe moeten voegen'', dat er twee jaar later nog eens elf containers bijkwamen. Helder was het vergeten te zeggen, zei hij gisteren, omdat hij zich ,,concentreerde op die drie containers''. De gemeente heeft de vergunning pas gisteren openbaar gemaakt. Correspondentie over de vergunning en het advies van de Koninklijke Landmacht wil de gemeente niet openbaar maken. Hoeveel containers er op het terrein stonden is overigens onbekend.

Onduidelijkheid bestaat voorts over het aantal doden en vermisten. De gemeente hield vanmorgen vast aan zestien doden, hoewel omwonenden zeggen vele tientallen lijkwagens te hebben gezien. Volgens Helder zijn er wel meer `dossiers', maar die kunnen uit een enkel lichaamsdeel bestaan. Van de zestien verschillende personen van wie is vastgesteld dat ze zijn overleden, zijn er zes geïdentificeerd, onder wie vier brandweerlieden. De gemeente heeft hun namen niet bekendgemaakt. Onder de slachtoffers bevond zich in elk geval Marcel van Nieuwenhoven, cameraman voor SBS6 en TV-Oost. Het aantal gewonden bedraagt nu 944.

De lijst met vermisten is gisteren en vandaag verder gegroeid. Vanochtend bleek burgemeester Mans niet in staat aan te geven wat de problemen met de lijst van vermisten veroorzaakt. Het aantal vermisten gaat al dagen op en neer, van 200 naar 400, terug naar 200 en dan weer tussen de 200 en de 300. ,,Dat is mijn grootste zorg op dit moment'', zei Mans vanochtend. Dertien politiemensen die ervaring hebben opgedaan met het opschonen van de lijst met vermisten na de Bijlmerramp zijn gisteren aan het Enschedese team toegevoegd. De gemeente wil de lijst met vermisten niet openbaar maken. Mensen kunnen dus niet vaststellen of ze op de lijst staan, of bekenden erop wijzen dat ze op de lijst staan.

Directeur R. Bakker van het verwoeste S.E. Fireworks was vanmorgen, op de vierde dag na de explosie van zijn bedrijf, nog spoorloos. Hoewel De Telegraaf meldde dat hij in een ziekenhuis in het Duitse Gronau zou liggen, zei een woordvoerster van het ziekenhuis vanmorgen tegen het ANP: ,,Overigens is, zover mij bekend, deze meneer niet in ons ziekenhuis aanwezig.'' Bakkers advocaat C. Kroep weigert elk commentaar over de verblijfplaats van zijn cliënt. De politie wil niet zeggen of Bakker al verhoord is.

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, vertrok vanmorgen na een bezoek aan premier Kok en minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen naar Enschede om namens de Commissie deelneming met de slachtoffers van de vuurwerkramp te laten blijken en mogelijke steun uit Europese programma's te bespreken.

Minister Pronk (VROM) wil dat vuurwerkopslagplaatsen uit woonwijken verdwijnen.