Engelsen en Turken slaags in Kopenhagen

Aan de vooravond van de UEFA Cup-finale tussen Arsenal en Galatasaray zijn bij vechtpartijen tussen Engelse en Turkse voetbalfans in de binnenstad van Kopenhagen afgelopen nacht acht gewonden gevallen. Een Britse supporter liep een steekwond op, een Deense politieagent kreeg een steen tegen zijn hoofd.

Een Nederlandse delegatie van het speciaal geformeerde Euro 2000-politieteam was getuige van de incidenten. ,,De aanwezigheid van zeker tien cameraploegen heeft escalerend gewerkt'', meent commissaris T. Brekelmans.

De Nederlandse agenten arriveerden gisteren in Kopenhagen om het gedrag van Britse en Turkse supporters te bestuderen en zodoende ,,de laatste lessen te leren voor het EK'', zoals Brekelmans de missie formuleerde. Hij maakte de rellen op het Radhuspladsen in Kopenhagen van dichtbij mee. ,,Ik wil benadrukken dat van hooligan-gedrag geen sprake was'', zei Brekelmans. ,,Er is bij de vechtpartijen geen winkelruit gesneuveld, de supporters hebben geen burgers aangevallen en de agressie richtte zich niet tegen de politie. Deense Turken zochten de confrontatie met Engelse fans. Ik vraag me af of de Deense politie al niet langer problemen met hen heeft.''

Aanvankelijk heerste een gemoedelijke sfeer in de Deense hoofdstad. In Nyhavn dronken Engelse en Turkse fans gezamenlijk een biertje. Om 1 uur 's nachts bestormden in Denemarken woonachtige Turken de Britse pubs. ,,Het ideale tijdstip'', volgens Brekelmans. ,,Op dat moment was bijna niemand aanwezig.'' De Nederlandse commissaris constateerde dat de media ,,het gedrag van de supporters hebben beïnvloed''.

Tot zijn afgrijzen zag hij vanochtend in een Deense krant een foto van een tot bloedens toe gewonde supporter met daarboven de kop: `Vanavond bloedbad bij UEFA Cup-finale'. ,,Dan is de toon gezet, op die manier wordt al een sfeer van agressie gecreërd'', stelt Brekelmans. ,,Ik maak me daar zorgen over.'' De vechtpartijen afgelopen nacht, waarbij tussen de 500 en 800 supporters waren betrokken, werden geregistreerd door diverse cameraploegen. ,,De televisie trekt het aan'', vindt Brekelmans. ,,De supporters weten dat de beelden van de gevechten de hele wereld over gaan en dat willen ze juist.''

Conclusies wil Brekelmans pas trekken nadat de beladen wedstrijd tussen Arsenal en Galatasaray is gespeeld. Kopenhagen wordt vandaag door de Deense politie in een vesting veranderd om nieuwe confrontaties tussen Engelsen en Turken te voorkomen. Bij een botsing tussen beide groepen voor de halve finale tussen Leeds United en Galatasaray in Istanbul kwamen twee Engelse supporters door messteken om het leven. De Britse krant The Observer meldde over aanwijzingen te beschikken dat hooligans van andere Engelse clubs een kongsi zullen vormen met de aanhang van Arsenal om in Kopenhagen wraak te nemen op de Turkse supporters van Galatasaray. De Nederlandse commissaris Brekelmans verwacht niet dat het zover zal komen. ,,De Deense politie is op alles voorbereid.''

Dossier www.nrc.nl