CORRESPONDENTEN IN NEDERLAND

Heleen de Graaf reageerde vijf jaar geleden op een vraag van het financiële persbureau Dow Jones naar journalisten en zat een paar maanden later in een vliegtuig naar Wenen, waar ze twee jaar lang de honderdduizenden abonnees van het Amerikaanse persbureau van nieuws voorzag. ,,Ik sprak een aardig woordje Duits, dat gaf de doorslag'', verklaart ze haar onverwacht snelle gang naar het buitenland. De Graaf had de School voor de Journalistiek doorlopen, een jaar lang de postdoctorale opleiding journalistiek gedaan aan de City-University in Engeland en stage gelopen bij de Financial Times. ,,Met name met die opleiding in Engeland had Dow Jones goede ervaringen.''

De elektronische nieuwsdienst van Dow Jones is het kleine zusje van de grote Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, met wie de kantoren van de nieuwsdienst driftig verhalen uitwisselen. De nieuwsdienst levert vooral nieuws – eerst een `headline', gevolgd door een bericht en later achtergrond – maar ook steeds vaker eigen interviews en duiding van het nieuws. ,,In Amsterdam volgen wij vooral de grote Nederlandse bedrijven, maar we doen ook iets aan de liberalisering van markten of zelfs de varkenspest als die van invloed is op de economie.'' Algemeen nieuws neemt Dow Jones van het persbureau AP, dat ,,aan het andere eind van de gang zit'' in het Amsterdamse kantoor van Dow Jones (omgekeerd zet AP het financiële nieuws van Dow Jones op het net).

,,Het is een leuke job maar je moet wel leren omgaan met de stress. Het eerste jaar reken je het jezelf zwaar aan als een bericht een keer een minuut later dan een concurrent het net opgaat, maar daar leer je mee omgaan.'' Met uitzondering van de betaling is op haar werkzaamheden de Nederlandse CAO voor journalisten van toepassing. ,,Dus geen Amerikaanse toestanden met maar twee weken vakantie per jaar. Amerikanen die hier komen blijven wel onder Amerikaanse arbeidsvoorwaarden vallen, maar krijgen weer wel hetzelfde aantal vakantiedagen als de lokale mensen. Overigens neemt Dow Jones steeds meer lokale mensen in dienst. Daardoor wordt het bedrijf steeds meer een werkelijk internationale onderneming.''

(Foto Roger Cremers)