Citycabs

Als de NCRV een nieuw programma begint met het woordje `taxi' in de titel dan denk je toch even aan ritjes met de verborgen camera en de soms heel innemende portretjes van alledaagse mensen die dat opleverde. Maar die formule is al weer een tijdje geleden overgedaan aan de commerciële concurrent RTL4 en wat morgenavond begint als Citycabs valt er in geen enkel opzicht mee te vergelijken. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het geen aardig programma kan zijn.

Citycabs is een serie korte reisverslagen van bezoekjes die de Nederlandse Amerikaan Michael Krass bracht aan de `mooiste steden ter wereld' zoals Lissabon, Kaapstad, Berlijn en Buenos Aires. De eerste aflevering speelt zich af in de zuidelijke Amerikaanse havenstad New Orleans waar Krass begint met wat toeristische tafereeltjes die hij met een bijzonder licht Amerikaans accent buiten beeld van commentaar voorziet.

In de taxi van het vliegveld naar de stad knoopt hij een praatje aan met de chauffeur in de hoop dat dit de man is die hem de weg zal kunnen wijzen. En ja: ,,Larry wilde mij wel helpen bij de zoektocht naar de verborgen ziel van zijn stad.'' Want dat is de formule van dit reisprogramma, steeds een lokale chauffeur als gids.

Van New Orleans laat Citycabs ochtendelijke beelden zien van het beroemde French Quarter en al even geijkte opnames van een bluesy straatorkestje. New Orleans heeft ook nog zo'n diepzuidelijk voodoogeurtje, dus op naar een kraampje waar de nodige parafernalia te koop liggen. En nog even naar het graf van Marie Laveau, `de bekendste voodookoningin van Amerika'. En hup, ook een bezoekje aan een kleurrijke echte voodooceremonie met Krass als hoofdgast kan er nog wel bij. Een blik op de Mississippi met zo'n echte raderboot en een wel heel haastig kijkje in het uitgaansleven van Bourbonstreet ontbreken natuurlijk evenmin.

Het zijn aardige beelden en voor wie maar een paar dagen in een stad heeft door te brengen – de NCRV nam een week – niet eens een slechte keus. Maar het blijft wel èrg oppervlakkig. En de beloofde hoofdrol van de taxichauffeur komt helemaal niet uit de verf. Een glimpje van de `verborgen ziel' van New Orleans weet chauffeur Larry niet voor Michael en de kijker te onthullen. Hopelijk zit het in de andere steden meer mee.

Citycabs, donderdag, 18.59-19.29u.

    • Dirk Limburg