Borst streeft naar volledig rookverbod

Minister Borst (Volksgezondheid) wil een algeheel rookverbod invoeren op de werkplek. Ze wenst voorts een rookverbod op schoolpleinen, terwijl ze de verkoop van tabakswaren aan jongeren aan banden wil leggen.

Met het oog daarop zullen sigarettenautomaten in tal van horecagelegenheden en elders op den duur moeten verdwijnen, als het aan de minister ligt. Het is haar bedoeling dat de verkoop van sigaretten en andere tabakswaren tot tabaksspeciaalzaken beperkt blijft.

Minister Borst kondigde deze rigoureuze voornemens aan in een vraaggesprek met De Telegraaf in Genève, waar ze de jaarvergadering van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bijwoont.

In het interview verklaarde de minister verder de oorlog aan de sigarettenfabrikanten die in Nederland werkzaam zijn. ,,Als je het roken voor de komende generaties wilt uitbannen, moeten we sigaretten ook niet in dit land maken'', verklaarde Borst. Ze wil daartoe de Tabakswet aanscherpen.

Een woordvoerder van de minister in Den Haag noemde deze uitspraak vanmorgen ,,een belangrijk signaal''.

In Nederland worden er onder meer sigaretten gefabriceerd in Amstelveen en Zevenaar.

Voor 27 mei zal Borst haar voornemens nader uitwerken in een brief aan de Tweede Kamer, aldus de woordvoerder. Het is overigens nog niet duidelijk op welke termijn een wetswijziging zijn beslag zou kunnen krijgen.

De minister ziet haar kans schoon voor een verbod op de werkplek na een recente uitspraak van de rechter in Breda. Daar had een medewerkster van een sorteercentrum van PTT Post een kort geding aangespannen tegen haar werkgever omdat ze last had van het roken door collega's. De vrouw verlangde een rookvrije werkplek. De rechter wees die eis toe. ,,De tijd is rijp voor een verbod'', zo zegt Borst naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak.

Borst klaagt erover dat zelfs haar eigen ministerie nog altijd niet rookvrij is, terwijl er elke 30 seconden iemand in het land sterft aan de gevolgen van roken. Ze stelt dat ook de sociale partners in dit opzicht te kort zijn geschoten. Daarom wil ze nu zelf het initiatief nemen.

Een rookverbod op schoolpleinen acht Borst logisch: ,,Jongeren onder de achttien behoren niet te roken. Als er dus wel wordt gerookt op schoolpleinen, moet de schoolleiding daarvoor een boete krijgen.'' Zo'n boete zou kunnen oplopen tot een bedrag van 10.000 gulden.

Borst denkt hierbij niet aan directe controles door de politie. Mensen die zich er aan storen kunnen klagen bij de beheerder, in dit geval de schoolleiding. Als die niets onderneemt, kunnen ze naar de Keuringsdienst van Waren, die vervolgens proces-verbaal opmaakt.