Zaak-Bouterse nadert ontknoping

Justitie is bereid om de wegens drugshandel veroordeelde Desi Bouterse een vrijgeleide te geven om in hoger beroep voor het hof te verschijnen.

Advocaat Abraham Moszkowicz is er zelfs een beetje beduusd van. ,,Justitie heeft eigenlijk praktisch aan al mijn voorwaarden voldaan. Het openbaar ministerie gaat verder dan eenieder verwacht had'', zegt de strafpleiter. Hij concludeert dan ook dat de kans dat zijn drugscliënt Desi Bouterse zich door het Haagse gerechtshof laat horen, ,,een heel stuk groter'' is geworden.

Na lang aarzelen maakte het openbaar ministerie gisteren bekend dat men alsnog bereid is royaal mee te werken aan een regeling die Bouterse en de verdachte Surinaamse zakenman Richard L. vrijwaart van justitiële bemoeienis als de ex-legerleider van Suriname en zijn vermeende kompaan in hoger beroep komen verklaren.

Bouterse wordt niet lastiggevallen voor zijn veroordeling wegens drugshandel tot zestien jaar. Hij wordt ook niet opgesloten als justitie denkt dat hij meineed pleegt. Ook zal men hem niet insluiten wegens betrokkenheid bij de `decembermoorden' uit 1982.

Het Amsterdamse hof onderzoekt weliswaar of Bouterse voor deze zaak kan worden vervolgd maar uitsluitsel komt er pas in juli en dan is de drugszaak al afgewikkeld.

Er zit voor Bouterse slechts één addertje onder het gras. Justitie heeft verteld dat er geen buitenlandse verzoeken om aanhouding of uitlevering tegen Bouterse zijn. Mochten die er deze maand opeens komen – bijvoorbeeld van Brazilië – dan kan justitie niet garanderen dat Bouterse daar geen last mee krijgt maar dat is een betrekkelijk theoretisch probleem.

In het steekspel tussen justitie en verdediging ligt de bal nu bij Bouterse. De man die zich steeds heeft beklaagd over zijn berechting bij verstek – Nederland zou hem niet durven te horen – heeft nu nauwelijks nog een goede reden om niet te komen. Richard L. zal praktisch zeker gebruik maken van de vrijgeleide, zegt zijn advocate I. Weski. En ook Moszkowicz zal snel met zijn cliënt overleggen en is geneigd aan te dringen op zijn overtocht.

Het verhoor van deze verdachten moet binnen twee weken, want eind deze maand begint het OM aan het requisitoir. Dat betekent dat Bouterse zijn campagne voor de Surinaamse parlementsverkiezingen van 25 mei een paar dagen zal moeten onderbreken. Dat kan niet alleen juridische winst opleveren maar ook politieke. Al zal Bouterse in Nederland waarschijnlijk geen toestemming krijgen om met een geluidswagen door de Bijlmer te trekken om zijn aanhang toe te spreken.

In de strafzaak-Bouterse deed zich nog een belangrijke ontwikkeling voor. Justitie heeft achter gesloten deuren noodgedwongen de identiteit van nog een anonieme getuige – de derde reeds – moeten prijsgeven aan de verdediging. Vorige maand vroeg de advocaat van verdachte Moenipersad M., C. Korvinus, in een getuigenverhoor aan politieman T. Driessen of ook een op Aruba wonende zakenman door de politie was gehoord. Driessen zei zich dit niet te herinneren.

Die man blijkt nu wel degelijk gehoord en heeft op zijn verzoek de status van anonieme bedreigde getuige gekregen. Het OM heeft dit gisteren moeten toegeven omdat men niet kon liegen. De schuld voor het bekendworden van diens identiteit ligt bij het hof. De raadsheren hadden, net zoals hun collega's bij de rechtbank, zogeheten fishing expeditions van de verdediging die namen van anonieme getuigen probeert te achterhalen, moeten verbieden.

,,De regeling voor anonieme getuigen vraagt heel grote oplettendheid van alle procesdeelnemers'', zucht persadvocaat-generaal H. Wesselink die het hof overigens geen verwijten wil maken. ,,Het blijft noodzakelijk dat iedereen omzichtig om de hete brij heendraait''.

De tot voor kort anonieme Arubaanse getuige zal nu alsnog door het hof worden gehoord. De verdediging denkt dan aan te tonen dat justitie had moeten weten dat deze man notoir onbetrouwbaar is en dus nooit de status van anonieme getuige had moeten krijgen.

Een andere tot voor kort anonieme getuige, van wie de identiteit door een blunder van de rechter-commissaris uitlekte, is vandaag op een geheime locatie achter gesloten deuren gehoord. De drugszaak Bouterse nadert een spectaculaire ontknoping. Het arrest wordt in juni gewezen.

DOSSIER BOUTERSE www.nrc.nl

    • Marcel Haenen