Vervalsing

Wat te doen met Sparta? Verliezen mag en zelfs van de FC Den Bosch, maar 7-0 slaat nergens op. Dat is competitievervalsing in optima forma.

Zo waar nog heel wat duidelijker dan de 1-4 van vorige week bij het competitieduel Willem II-Cambuur Leeuwarden. Een resultaat waarvan trainer Co Adriaanse dermate schrok, dat hij prompt op de loop ging en een wedstrijd voor het slot van de competitie zijn portie aan Fikkie gaf.

Sparta maakte het nog bonter. Ik kan me een dergelijke wanprestatie van de in vele opzichten gerenommeerde club uit Rotterdam eigenlijk niet voorstellen. Er zo de brui aangeven is toch niets voor kasteelheren? Zouden er vrouwen in dit spel zijn geweest?

Voordat u uw wenkbrauwen optrekt moet u weten dat Sparta ooit met 7-1 van DOS verloor, nadat aanvoerder Rinus Terlouw de poezerige Amerikaanse filmster Jane Mansfield bij de door haar gedane aftrap had gekust. Terlouw had gekust en werd gekust, en was dermate van streek dat de Spartaanse defensie waarin hij altijd de sleutelrol vervulde, er die dag bij lag als een aangeslagen portie schapenkaas.

Maar wat te doen met Sparta en Willem II? Vijf punten in mindering en alsnog verplicht deelnemen aan de nacompetitie? Of voor straf het volgende seizoen beginnen met vijf of zelfs tien punten minder dan de concurrentie?

Het huis zou in Rotterdam en Tilburg te klein zijn bij zo'n beslissing, maar eigenlijk zou het ten minste eindelijk eens een kordaat antwoord betekenen op deze frappante gevallen van competitievervalsing.

Let op: er gebeurt helemaal niets. Niemand bij de KNVB wil zijn vingers hieraan branden. Er is immers geen echt bewijs. Wel een overtuigende uitslag, maar geen formele bewijsvoering.

    • Herman Kuiphof