Verhoging rente in VS verwacht

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken zal, naar velen verwachten, vandaag de rente met een kwart tot een half punt verhogen om de groei van de economie af te remmen en het inflatiegevaar af te wenden.

Gisteren maakte de Federal Reserve (Fed) bekend dat de industriële productie in de Verenigde Staten in april met 0,9 procent is gegroeid, de grootste stijging in 20 maanden. In maart was de groei 0,7 procent, aldus de Fed, hoger dan de 0,3 procent die zij over die maand eerder rapporteerde.

Alle signalen geven aan dat de Amerikaanse economie het punt van oververhitting snel nadert. De economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,4 procent, de werkloosheid staat met 4 procent van de beroepsbevolking op het laagste niveau in 30 jaar en de bezettingsgraad is vorige maand verder toegenomen van 81,7 naar 82,1 procent.

Volgens de National Association for Business Economics zal de Amerikaanse economie dit jaar met 4,9 procent groeien, het hoogste groeicijfer in de afgelopen negen jaar - de periode dat de economische expansie nu al duurt, de langste in de Amerikaanse geschiedenis.

Tot nu toe is de inflatie in de VS laag gebleven, wat de Fed in staat stelde de economie met kleine renteverhogingen van telkens een kwart procentpunt onder redelijke controle te houden. De Fed begon daar 30 juni 1999 mee, en sindsdien is de geldmarktrente (federal funds rate, dat is de rente die de banken elkaar in rekening brengen) van 4,75 naar 6 procent gestegen. Daar komt later vandaag naar verwachting dus een kwart tot een half punt bij.

Die renteverhoging zal onmiddellijk tot gevolg hebben dat de banken in de VS hun prime lending rate ook met een kwart of een half punt zullen verhogen tot 9,5 procent, het hoogste rentetarief in de afgelopen negen jaar. Deze rente is maatstaf voor miljoenen consumenten- en zakelijke kredieten in de VS.

De verwachte renteverhoging door de Fed zal het renteverschil met de eurozone (de elf EU-landen die aan de euro meedoen) nog groter maken, wat volgens waarnemers betekent dat de euro verder onder druk komt te staan.

Op Wall Street leken de beleggers gisteren al rekening te houden met een renteverhoging van een kwart tot een half procentpunt. Zowel de Dow Jones als de Nasdaq (technologiefondsen) sloot gisteren hoger (op respectievelijk 1,86 en 2,23 procent); beleggers geloven dat Alan Greenspan, de voorzitter van de Fed, met de renteverhoging de Amerikaanse economie wederom onder controle weet te houden, zeiden financiële analisten.