UPC houdt vast aan koop SBS

Kabelbedrijf UPC geeft de overname van mediabedrijf SBS nog niet op. Bestuursvoorzitter Mark Schneider van UPC maakte gisteren bekend opnieuw te gaan onderhandelen met de televisiezender om een oplossing voor de lage beurskoers van UPC te zoeken. Net als gisteren stond ook vanochtend de koers sterk onder druk.

De overname van SBS, die in maart werd bekendgemaakt, zou aanvankelijk worden afgeblazen op het moment dat de koers van UPC lager dan 49 euro zou worden. De deal, die binnen een à twee maanden wordt afgerond, leek niet door te gaan omdat de koers momenteel 31,60 euro bedraagt.

,,We zullen iets regelen wanneer de oude deal niet werkt'', verklaarde Schneider gisteren tijdens een toelichting op de resultaten over het eerste kwartaal. Doordat de overname van SBS grotendeels in aandelen UPC zou worden betaald, zorgt een koersdaling ervoor dat de aanvankelijke opbrengst (ruim 3 miljard euro) voor de huidige eigenaren van SBS sterk tegenvalt. Het alternatief is volgens Schneider dat de koers herstelt. Niemand weet immers, zo stelde hij, wat de koers over dertig tot zestig dagen is.

Beleggers leken weinig tevreden met de resultaten over het eerste kwartaal. De omzet verdriedubbelde ten opzichte van een jaar eerder tot 200 miljoen euro, maar het verlies verviervoudigde tot 467 miljoen euro. In een reactie daalde de koers van UPC gisteren met 7 procent en vanochtend kwam daar een zelfde daling tot 31,60 euro bij. Twee maanden geleden was het aandeel meer dan 80 euro waard.

De omvang van het verlies, vooral een gevolg van de expansieve strategie van het kabelbedrijf, kwam niet als een verrassing, maar de groei van de omzet viel menig analist tegen. Ten opzichte van het vierde kwartaal stegen de inkomsten met 17 procent. Het aantal internet-aansluitingen groeide met 59.550 tot 181.000, maar dat vertaalde zich niet in omzetgroei, hetgeen beleggers bezorgd maakte. UPC is nog vastbesloten om 10 procent van zijn internetdivisie Chello in de tweede helft van het jaar naar de beurzen in Amsterdam en Amerika te brengen, zo liet het bedrijf gisteren weten.