Toneel boos, politiek blij over subsidieadvies

Vooral in de toneelwereld is woedend gereageerd op de subsidieadviezen die de Raad voor Cultuur gisteren uitbracht. ,,Een ramp voor Nederland'', noemde artistiek leider Aus Greidanus van Toneelgroep De Appel het advies voor de Cultuurnota. Zijn groep en vijf andere toneelgroepen zullen geen subsidie meer ontvangen als het aan de raad ligt.

De raad heeft de ingrijpendste voorstellen gedaan op het vlak van het theater, hoewel ook drie orkesten en twee dansgroepen te horen kregen dat ze niet meer voor subsidie in aanmerking komen. Zij moeten plaats maken voor nieuwe, jonge instellingen.

In de politiek is positief gereageerd op het advies Cultuurnota. De PvdA heeft het in een eerste reactie over een `goed toekomstgericht advies'. GroenLinks-woordvoerster Femke Halsema spreekt van een `moedig advies' dat nieuwe groepen in het `kunstbestel durft te introduceren, en niet kiest voor de status quo'. Wel vindt haar partij dat er niet 35 miljoen extra voor de cultuurbegroting moet komen, zoals de raad wil, maar 100 miljoen. Lof heeft ook Boris Dittrich van D66: ,,De raad hakt knopen door. Ze zeggen dat bij `nieuw' meer kwaliteit zit dan bij `oud', dat vind ik interessant.''

De woordvoerders van de gevestigde theatergroepen die een negatief subsidieadvies kregen, zoals De Appel, Discordia en Orkater, zien dat anders.

,,Wederom worden de groepen die voor grote zalen spelen gemarginaliseerd, om plaats te maken voor nog meer kleintjes. Dood Paard, 't Barre Land, fantastisch hoor. Maar het zijn wel elitaire groepjes met een klein, eigen publiek'', zegt Aus Greidanus, artistiek leider van Toneelgroep De Appel. Het dreigende einde van zijn 28 jaar oude groep noemt hij ,,een ramp voor Den Haag, Nederland, en voor onszelf.''

Jan Joris Lamers van Maatschappij Discordia noemt het negatief advies over zijn groep ,,bijzonder kwetsend en pijnlijk''. Lamers: ,,Het is goed dat er geld vrijkomt voor nieuwe groepen, maar het is veel te weinig.'' Ivo van Hove, directeur van het Holland Festival, vindt de harde kritiek van de raad op zijn festival `onaanvaardbaar'. De raad wil een bezinning over de toekomst van het festival, dat `wellicht tweejaarlijks moet worden'.

STRENG VOOR VETERANEN/ORKESTDISCUSSIE TERUG BIJ JAREN TACHTIG: pagina 13