Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een groot deel van de uitzending staat in het teken van de ontwikkelingen in Enschede, waar vandaag de slachtoffers van de explosie herdacht werden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de controle en opslag van vuurwerk naar aanleiding van de ramp in Enschede en een vraaggesprek met minister Pronk over de milieu-eisen. Ned.3, 22.33-23.03u.

Oog in oog. Reportage over de populariteit van kinder-chatboxen en pedofielen die zich anoniem uitgeven voor kinderen. De tweede reportage gaat over de circa 500.000 Nederlanders die in meer of mindere mate last hebben van dwangneuroses. Net5, 22.50-23.20u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht: Aids. Slot van een tweeluik over aids in Afrika belicht de aidssituatie in Oeganda. Dankzij open en actieve voorlichtingscampagnes, blijft het met HIV besmette gedeelte van de volwassen bevolking stabiel op ongeveer 10% (in Zuid-Afrika is dat inmiddels 40%). Maar ook in Oeganda lijdt de bestrijding – ondanks alle goede bedoelingen – onder een gebrekkige infrastructuur en gebrek aan middelen. Ned.3, 20.23-20.50u.

Rare streken. Over het plateau van Colorado in het hoogland in het westen van de VS. De natuur heeft daar een uniek geologisch kunstwerk geschapen: een schrale en ongetemde wildernis. Afl.: Canyonland, America's wild west. Canvas, 20.55-21.55u.

Zembla: De macht van de dokter. Volgens de stichting Dilemma leven in Nederland honderden kinderen tegen de wil van de ouders. Artsen beslissen vaak voor de ouders dat een kind met een erg zware handicap geopereerd moet worden. Zelfs als dit het leven van het kind niet redt, maar slechts rekt. Als de verzorgers weigeren toestemming te geven voor een operatie, dan dreigen de artsen met het inschakelen van de politie en de Kinderbescherming. Ouders bezwijken voor deze `chantage'. Ned.3, 21.18-22.00u.

Im Zeichen des Widerspruchs. Paus Johannes Paulus II wordt deze week 80 jaar. Hij is zichtbaar slecht ter been en maakt een ziekelijke indruk. Hij is echter onvermoeid in zijn taak de wereld te evangeliseren. ZDF, 22.45-23.15u.

The history channel – Geschichte erleben: Erotik und Moral. Eerste deel van een drieluik over de verhouding tussen erotiek en moraal belicht de situatie bij de oude Grieken, de Egyptenaren. Romeinen, Chinezen, Japanners en Indiërs. ZDF, 0.30-1.15u.

PRAATPROGRAMMA

Babylon. Gesprek en debat met o.a. Paul Scheffer over de discussie die hij met zijn artikel Het multiculturele drama (NRC Handelsblad, 29 januari 2000) heeft losgemaakt. Verder trachten enkele hoofdrolspelers de taal van het debat te ontrafelen. Ned.1, 21.36-22.21u.

AMUSEMENT

Miss universe 2000. Verslag van de verkiezing afgelopen vrijdag van Miss Universe op het eiland Cyprus. Fox, 22.30-23.30u.

FILM

. Sale comme un ange (Catherine Breillat, 1991, Frankrijk). Tweede speelfilm van regisseuse van 36 filettes vertoont opmerkelijke benadering van seksuele lust en mannelijke minachting voor vrouwen. Afgejakkerde politie-inspecteur Claude Brasseur verleidt veel jongere vrouw (Lio) van collega Nils Tavernier (zoon van regisseur Bertrand). TV5, 18.15-20.00u.

Sgt. Bilko (Jonathan Lynn, 1996, VS). Flauwe soldatenkomedie waarin gewoontegetrouw intellectuelen, vrouwen en officieren het moeten ontgelden. Steve Martin als charmante nietsnut die op grote schaal illegale gokactiviteiten in het leger organiseert. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

. Midnight Run (Martin Brest, 1988, VS). Onderhoudende komische actiethriller is road movie waarin Robert de Niro excelleert als moderne premiejager die sympathieke, door meerdere partijen belaagde mafia-accountant (Charles Grodin) veilig van New York naar Los Angeles moet overbrengen. Regisseur Brest brengt met enthousiaste brede gebaren het komieke van twee ongelijksoortige, maar tot elkaar veroordeelde mannen in beeld. Veronica, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

The Ghost and the Darkness (Stephen Hopkins, 1996, VS). Avonturenfilm, waarin twee leeuwen de bouw van een spoorbrug in het Oost-Afrika van 1898 terroriseren, wekt de indruk dat gekoloniseerde volkeren zeer ingenomen waren met een fatsoenlijke, idealistische blanke. Met Val Kilmer als Ierse overste en Michael Douglas als Amerikaanse jager. RTL4, 21.05-23.10u., met reclame.

American Me (Edward James Olmos, 1992, VS). Verontrustend, niet-romantiserend verslag van de wording van een Mexicaanse gangster, gevangen in de vicieuze geweldscirkel van het straat- en gevangenisleven. Hoofdrol van de als regisseur debuterende acteur Olmos. Veronica, 22.50-1.00u., onderbroken door reclame.

La tregua (Francesco Rosi, 1996, It./Fr./Zwits.). Op de gelijknamige autobiografische roman van de Italiaanse schrijver Primo Levi (1919-1987) gebaseerde film belicht de reis die de schrijver na de bevrijding van Auschwitz in 1945 naar zijn woonplaats Turijn ondernam. De film met John Turturro als Primo Levi geeft in fragmentarische beelden zo'n dichtgeplamuurd geheel dat je je als toeschouwer buitengesloten voelt. Ned.1, 23.05-0.57u.

The Clock (Vincente Minnelli, 1945, VS). Charmante liefdesfilm met komische inslag, uit het jaar waarin Minnelli met Judy Garland trouwde. Zij speelt een meisje dat in New York soldaat Robert Walker ontmoet en binnen vierentwintig uur met hem in het huwelijk treedt. ARD, 0.45-2.15u., zw, nagesynchroniseerd.

Back from Eternity (John Farrow, 1956, VS). Remake van Five Came Back uit 1939 van dezelfde regisseur. Vliegtuig stort neer in Zuid-Amerikaanse jungle. Na reparatie kan het toestel slechts vijf van de acht overlevenden vervoeren. Met Robert Ryan, Anita Ekberg, Rod Steiger. Morgen, BBC2, 14.05-15.40u., zwart-wit.