Schaken met Fritz

NRC Handelsblad van 9 mei bevat ruim een halve pagina over de deelname van schaakprogramma Fritz SSS* aan het Nederlands Kampioenschap Schaken.

De partij Jeroen Piket – Fritz kwam in de krant en de meningen van Jeroen Piket, Frans Morsch (de programmeur van Fritz), Paul van der Sterren (die uit principe weigerde om tegen de computer te spelen en niet meedeelt in het extra prijzengeld), Manuel Bosboom (die nu ook weigert om tegen de computer te spelen), prof. Jaap van den Herik (aartsvader van het computerschaak?), et cetera.

Kortom de publiciteitSstunt van de KNSB is geslaagd. Dat lijkt me in ieder geval goed voor het Nederlandse schaken.

Schaaktechnisch (tegen de computer schaken is een heel ander spelletje) en reglementair zijn er natuurlijk wel een aantal haken en ogen aan de deelname van een computer in een mensentoernooi, maar de combinatie trekt dus wel extra publiciteit, sponsors, et cetera. Zie ook de tweekamp Kasparov – Deep Blue, waarover men nu nog steeds spreekt.

Het lijkt me daarom een goed idee om volgend jaar weer het Nederlands Kampioenschap Schaken te organiseren met computers en mensen.

Ik stel echter voor dat mensen weer gewoon tegen mensen spelen en computers tegen computers en dat de kampioenen van Nederland, dus de menselijke kampioen en de computerkampioen, na afloop een korte tweekamp spelen om het Algemeen Kampioenschap van Nederland.

Verder is het zinvol om in een contract vast te leggen dat de menselijke kampioen ook serieuze partijen speelt in die tweekamp.

    • Peter van Diepen