Reeds in cel hulp pleger van misdrijf

Zedendelinquenten, zoals pedoseksuelen, die voor hun daden tot vrijheidsstraffen zijn veroordeeld, zullen in de toekomst al tijdens hun detentie psychiatrisch worden behandeld. Dat gebeurt tot op heden alleen bij delinquenten die tbs opgelegd hebben gekregen, in gewone gevangenissen wordt hooguit incidenteel geëxperimenteerd met behandelingen.

Minister Korthals (Justitie) deed die toezegging gisteren tijdens een debat over de Nota bestrijding seksueel misbruik en seksueel geweld tegen kinderen met de vaste commissie voor Justitie in de Tweede Kamer. Vooral de woordvoerders Dittrich (D66) en Halsema (GroenLinks) hebben steeds op behandeling tijdens de detentie aangedrongen, temeer omdat dit in het buitenland heel goed blijkt uit te pakken. Zij deden dat vorig najaar al, onder meer tijdens de begrotingsbehandeling.

Aanleiding tot de plotselinge roep om allerlei maatregelen vormde toen een aantal ernstige pedoseksuele incidenten, zoals de moord afgelopen zomer in Assen op de 7-jarige Chanel Naomi Eleveld door haar buurman Jan S., een recidivist die in 1996 al was veroordeeld wegens verkrachting van een 15-jarig meisje in Klazienaveen. Korthals deelt de hoop en de verwachting van Dittrich en Halsema dat behandeling tijdens de gevangenschap herhaling van feiten kan voorkomen als de veroordeelden weer op vrije voeten komen.

Alleen bij psychisch zwaar gestoorde daders wordt nu tbs opgelegd en volgt automatisch behandeling. Die groep vormt niet meer dan 4 procent van het totaal aantal zedendelinquenten, terwijl 96 procent alleen zijn straf uitzit en nooit een psychiater of psycholoog ziet. Die groep zal dus vanaf nu wel degelijk een behandeling krijgen, zo zegde Korthals gisteren toe, maar dat kan niet van de ene op de andere dag, omdat geld niet zozeer een probleem is, maar wel het aantal beschikbare hulpverleners voor deze specifieke groep nog te gering is.

Een meerderheid van de Kamer blijft het met de bewindsman ook na het debat van gisteren nog oneens over de lengte van de proeftijd voor delinquenten, die eenmaal uit een tbs-kliniek zijn ontslagen. Al tijdens de behandeling van zijn begroting wenste Korthals niet tegemoet te komen aan de eis om die proeftijd op te rekken naar vijftien jaar, zoals de fracties van PvdA en VVD willen. Die proeftijd dient er voor om zedendelinquent nog lange tijd in de gaten te blijven houden en meteen in te kunnen grijpen als de omstandigheden daartoe dwingen.