Rabo stopt samenwerking even in ijskast

Rabobank en de Duitse partner DG Bank hebben hun besprekingen over een alliantie voor zeker twee weken opgeschort. Een woordvoerder van de Duitse bank bevestigt dat het aanvankelijke plan ,,overladen is met fiscale problemen''.

Het plan om de zakenbankactiviteiten `in één klap' te integreren is in elk geval van de baan, zo bevestigt de DG Bank. Volgens een intern memo, dat in handen is gekomen van het persbureau Reuters, is het aanvankelijke doel van de twee banken (een volledige alliantie) ,,veel complexer en tijdrovender dan aangenomen''.

Een zegsman van de Rabobank ontkent dat de schorsing van de besprekingen het begin van het einde inluidt. ,,Het aanvankelijke idee om een groot Europees netwerk van coöperatieve banken op te zetten blijft overeind. De geplande samenwerking gaat alleen via een ander stappenplan werken.'' De samenwerking moet er uiteindelijk toe leiden dat op alle gebieden (om te beginnen met de zakenbanken) nauw wordt samengewerkt. Zo zou vermogensbeheerder Robeco op termijn de regie over het Duitse vermogensbeheer krijgen.

Het interne memo – dat gisteren is verspreid – is een reactie op speculaties in de media dat de samenwerking tussen de twee coöperatieve banken zelfs in haar geheel mislukt is. Het memo weerlegt echter het bestaan van plannen om volledig af te zien van de alliantie. Wel wordt gesproken van een noodzakelijke modificatie ,,om het uiteindelijke doel niet in gevaar te brengen''.

Ook de zegsman van de Rabobank houdt vast aan de internationale plannen op de langere termijn. ,,Gisteren nog zijn de topmannen van Rabobank en DG Bank in Italië geweest om met partner Credito Cooperativo een intentieverklaring voor het Europese netwerk te tekenen. Dat gaat gewoon door.''

Naar verwachting zal het management van DG Bank vanmiddag tijdens de publicatie van de jaarcijfers de gerezen problemen bij de alliantie verder toelichten.

De plannen voor de internationale expansie werden vorig jaar oktober gelanceerd. Door haar coöperatieve structuur is de Rabobank nauwelijks in staat om grote overnames te doen. Door het ontbreken van een beursnotering kan de bank overnames immers niet met aandelen betalen.