Omhoog die stok! majorette-drama zonder vaart

De voorzitter van de drumband- en majorettevereniging Omhoog Die Stok (ODS) heeft veel aan zijn hoofd. Te veel. Er moet een nieuwe secretaris komen, het repetitielokaal dreigt hen te ontvallen, de bankrekening staat rood, en de prangende vraag luidt wie één van de majorettes zwanger heeft gemaakt. Het drukt zwaar op Peer Mascini; hij loopt krom van de zorgen en moet voortdurend in strijd met de statuten handelen omdat er een noodgeval is.

Hetty Heyting, schrijfster van de kluchtige gelegenheidsproductie Omhoog die stok!, heeft de ene ramp op de andere gestapeld, al was het maar omdat ze 16 min of meer bekende spelers tot haar beschikking had – en die moesten allemaal iets omhanden hebben. De voorstelling wordt nadrukkelijk gepresenteerd als vervolg op het door 21 actrices gespeelde succes De gidsen (1995). Ook toen had iedereen zijn eigen eigenaardigheid, en het spektakel van die 21 bekende vrouwen versterkte de algehele feestvreugde.

Omhoog die stok! is volgens dezelfde formule gemaakt, maar nu staan er negen actrices en zeven acteurs op het toneel. Misschien is dat de reden waarom de gimmick nu minder effect lijkt te hebben; de combinatie van mannen en vrouwen maakt de voorstelling lang niet zo uniek als de vorige. En het komt zeker ook omdat Edward Montie, die De gidsen schreef, destijds meer maat wist te houden dan Hetty Heyting nu. Zij schiep een overdaad aan dialoog, veel te veel om de vaart erin te houden, hoe strak regisseur Victor van Swaay de handeling ook in de hand houdt. Overbodige tekst blijft overbodige tekst.

Maar in deze kakofonie van liefdes- en andere perikelen is Peer Mascini een frustraat van formaat, met Nelly Frijda als fraai contrast aan zijn zijde. Zij speelt de slaafse moeke van de club, en weet in de wirwar wonder boven wonder een vleugje tragedie binnen te brengen. In het repetitielokaal van foeilelijk oranje en groen viert verder de smakeloosheid hoogtij, en zo is iedereen ook uitgedost: de onnozele halzen in onnozele pull-overs, de binken in smoezelige binkenkleren, de lellebellen als lellebellen en het gereformeerde tutje, door Liz Snoyink treffend neergezet op wijd uitstaande voeten, als een gereformeerd tutje.

Twee maanden lang trekken de spelers met hun zomerse vermaak door het land. En in elke stad treedt tenslotte een plaatselijke fanfare ten tonele, om de trommelaars en majorettes van ODS in marstempo te laten opmarcheren. Dat slotbeeld is natuurlijk het hoogtepunt, al heeft het ditmaal heel wat voeten in de aarde voordat het zo ver komt.

Voorstelling: Omhoog die stok! van Hetty Heyting, door stichting Speciale Internationale Producties. Spelers: Nelly Frijda, Peer Mascini, Elsje de Wijn, e.a. Regie: Victor van Swaay. Gezien: 13/5 in Zaantheater, Zaandam. Tournee t/m 28/6. Inl.: (0900) 9203.

    • Henk van Gelder