Olieprijs keert terug naar niveau maart

De olieprijzen stijgen weer hard en zijn inmiddels terug op het hoge niveau van maart. Toen spraken negen van de elf OPEC-landen in Wenen af hun olieproductie te verhogen.

Vandaag op de spot-markt in Londen noteerde Brent-olie 28,40 dollar per vat. Gisteren in New York sloot op de futures-markt de olieprijs (voor levering in juni) 30 dollarcent hoger op 29,92 dollar per vat, nadat die even zelfs op 30,04 dollar per vat had gestaan.

Eind maart besloten de negen OPEC-landen onder druk van de Verenigde Staten hun olieproductie per 1 april met in totaal 1,45 miljoen vaten per dag te verhogen, ofwel 6,3 procent. Daarop daalden de olieprijzen op de spot-markten van 30 naar 25 dollar per vat. Nu zijn ze wereldwijd weer terug op het hoge niveau van maart.

Analisten noemen als oorzaak de krappe benzinemarkt in de VS en de sneller dan verwachte groei van de Amerikaanse economie. Zo zijn de groothandelsprijzen voor benzine in de VS met 30 procent gestegen, wat de prijs voor ruwe olie met meer dan vier dollar per vat omhoog deed vliegen.

De VS hebben de OPEC opnieuw gevraagd haar productie te verhogen. Dat bevestigde gisteren de olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten, Obaid bin Saif al-Nasseri. Dat land en Saoedi-Arabië (de grootste olieproducent ter wereld) en Koeweit zijn de enige drie OPEC-leden die reservecapaciteit hebben.

De Amerikaanse regering is bang dat de hoge olieprijzen de inflatie in de VS zullen opstuwen. Gisteren had de Amerikaanse minister voor energie, Bill Richardsen, een ontmoeting met de roulerend voorzitter van de OPEC, de Venezolaanse olieminister, Ali Rodriguez. De eerstvolgende bijeenkomst van de OPEC is op 21 juni in Wenen. Rodriguez zei te verwachten dat de olieprijzen zullen dalen, maar hij sprak tegen dat tot een nieuwe productieverhoging besloten zal worden. De afspraken van maart geven hem wel de macht dat te doen.

De olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten zei gisteren volgens het persbureau AP dat hij tevreden was over het niveau van de olieprijzen. Hij hoopte dat ze zich op het huidige niveau zullen stabiliseren.