Mugabe kondigt verkiezingsdata aan: 24 en 25 juni

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe heeft na lang wachten de data voor de parlementsverkiezingen aangekondigd. In de vandaag verschenen staatscourant schrijft de president: ,,Hierbij proclameer ik de 24ste en 25ste juni als stemdagen voor de algemene verkiezingen.'' De oppositiepartij MDC heeft de bekendmaking verwelkomd, maar is gezien de huidige geweldsgolf tegen haar leden sceptisch over een eerlijk verloop.

De bezoekende secretaris-generaal van het Gemenebest, Don McKinnon, zal in een ontmoeting met Mugabe vandaag aansturen op het toelaten van buitenlandse waarnemers voor de verkiezingen. McKinnon wil voorts het aanhoudende geweld tegen blanke boeren, hun arbeiders en leden van de MDC ter sprake brengen. Nadat de regering in februari een referendum over een nieuwe grondwet verloor, overspoelde een golf van geweld het land en stelde president Mugabe de voor april voorziene verkiezingen uit.

Oorlogsveteranen en leden van Mugabe's Zanu-PF vormden de afgelopen maanden bendes die aanhangers van de MDC aftuigden. Ten minste 20 mensen zijn om het leven gekomen. De veteranen bezetten een groot aantal boerderijen om hun claim kracht bij te zetten dat het land van de zwarte landlozen is en niet van de blanke boeren. De Commercial Farmers Union maakte gisteren bekend dat nu 1.300 boerderijen door de acties zijn getroffen. Mugabe heeft geweigerd tegen de bezetters op te treden en zelfs zijn sympathie uitgesproken voor hun acties. De MDC wijst de bezettingen af en zegt dat de regering de landhervorming misbruikt in een poging aan de macht te blijven.

De MDC (Beweging voor Democratische Verandering) is de eerste partij sinds 1980 die een werkelijke bedreiging kan vormen voor de Zanu-PF bij de verkiezingen. Tot nu toe was het democratische proces in Zimbabwe een formaliteit, Mugabe's partij houdt het land al twintig jaar in een ijzeren greep. Bij de laatste stemmingen in 1995 won Zanu-PF alle 120 zetels, op één na. Oppositiepartijen waren kleine afsplitsingen van de Zanu en stelden tot voor kort weinig voor. Vorig jaar richtte vakbondsleider Morgan Tsvangirai de MDC op uit onvrede met het regeringsbeleid. De invloedrijke vakbeweging en oppositiegroeperingen voerden de afgelopen jaren regelmatig actie tegen de regering die ze betichtten van wanbeleid en corruptie. De zege voor het MDC in het referendum van drie maanden geleden was voor Tsvangirai het signaal dat zijn partij een kans van slagen maakt. Kaders in de Zanu-PF, evenals de oorlogsveteranen hebben echter laten weten dat een overwinning in de parlementsverkiezingen van de MDC onacceptabel is.