Kroon sterk op de fiets in `beestenweer'

In aanhoudend noodweer heeft de Nederlandse wielrenner Karsten Kroon gisteren een opvallend sterke prestatie geleverd in de Ronde van Italië. In de tweede etappe eindigde hij op de derde plaats.

Kroon kreeg na zijn heldhaftige krachtsinspanning de groene trui omgehangen als leider van het bergklassement. De Italiaan Cristian Moreni behaalde een dubbelslag. Hij won de dagprijs en veroverde de roze leiderstrui.

Het glooiende parcours tussen Terracina en Maddaloni, in het doorgaans zonnige zuiden van Italië, veranderde tijdens de koers in een gevaarlijke modderstroom. Door wind, regen en hagel ontstonden gevaarlijke taferelen. In de afdalingen kwamen veel renners ten val. Volgwagens moesten voortdurend uitwijken. In de beklimmingen moesten de renners oppassen voor het regenwater dat langs de berm naar beneden stroomde. Ernstige ongelukken bleven uit, omdat de meeste coureurs weinig risico's namen. De Nederlander Servais Knaven van Farm Frites moest de strijd opgeven.

Zijn landgenoot Kroon sprak na afloop over ,,beestenweer''. Hij fietste de laatste 160 kilometer in een kopgroep, die aanvankelijk bestond uit 22 renners maar gaandeweg werd uitgedund tot een zestal. In de tussensprints verdiende Kroon punten voor het bergklassement. Hoewel hij niet bekend staat als klimspecialist, koesterde hij de groene trui als een godsgeschenk. Hij mag het tricot minimaal twee wedstrijddagen dragen. In de derde etappe zijn geen hellingen opgenomen in het routeschema.

De 24-jarige Kroon is een tweedejaars beroepsrenner uit het Drentse Dalen. Hij is afkomstig uit de amateuropleiding van Rabobank. Vorig seizoen maakte hij de overstap naar de profs. Hij werd geplaagd door aanpassingsproblemen en gezondheidsperikelen. Hij was vaak ziek en raakte regelmatig geblesseerd. Dit seizoen is hij fit en lijkt hij de hooggespannen verwachtingen te gaan waarmaken.

Kroon gokte gisteren op een eindsprint, waarin hij zichzelf kansrijk achtte. Bij een eventuele ritzege had hij de felbegeerde roze trui kunnen veroveren. Nu moest hij genoegen nemen met de groene trui. Hij hoopte gisteren snel te herstellen van de loodzware inspanningen. ,,Het was bizar'', zei Kroon na afloop. ,,Ik had 's ochtends een dun shirt aangetrokken. Toen was het bijna dertig graden. Ik kreeg kramp en ik stierf van de kou.''

Kroon werd in de slotfase verrast door een demarrage van Moreni. De 27-jarige Italiaan bleef zijn achtervolgers aan de finish vijf seconden voor. Moreni, een waterdrager in dienst van de ploeg Liquigas, onttroonde zijn landgenoot Mario Cipollini als klassementsleider.De sprinter van de Saeco-formatie werd in de slotkilometers gehinderd door een lekke band van zijn ploeggenoot Paolo Savodelli, die zich als een van kanshebbers op de eindoverwinning in de Ronde van Italië geen tijdverlies kon permitteren.