Kok ziet Hongarije snel bij EU

Premier Kok twijfelt er niet aan dat Hongarije als een van de eerste landen van Midden en Oost-Europa zal toetreden tot de Europese Unie. De Nederlandse minister-president, die gisteren een kort bezoek aan Boedapest bracht, zei dat ,,Hongarije heel sterk in aanmerking komt om als eerste, of in een eerste groep van landen'' lid te worden van de EU.

Belangrijkste thema van gesprek met de Hongaarse regering was de vraag wanneer de uitbreiding van de EU zal plaatsvinden. De Nederlandse premier verklaarde na afloop van het bezoek dat hij in Boedapest een ,,ondertoon'' van zorg had bespeurd over het uitbreidingsproces. Euro-commissaris Günther Verheugen zei onlangs dat de uitbreiding niet voor het jaar 2005 zal plaatsvinden. Hongarije houdt voorlopig vast aan januari 2003. ,,Wij blijven bij 2003, als het 2004 wordt is dat nog geen reden voor wanhoop, maar als het 2005 wordt hebben wij echt een geloofwaardigheidsprobleem'', aldus de Hongaarse staatssecretaris Péter Gottfried.

Het moment waarop de EU klaar is om nieuwe leden op te nemen is afhankelijk van een voorspoedige afloop van de Intergouvernementele Conferentie (IGC) over interne hervormingen. Die zou in december in Nice moeten worden afgerond onder het Franse voorzitterschap.

Net als minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken dat een week eerder in Boedapest deed, onderstreepte premier Kok dat Nederland zich hard zal maken voor een concreet tijdschema, zodat de kandidaat-lidstaten meteen na afloop van de IGC weten waar ze aan toe zijn.