Internationaal

LONDEN

De effectenhandel in Londen ondervond vanmorgen steun van het herstel van Wall Street gisteravond. Vooral dankzij farma- en telecomaandelen noteerde de FTSE-index rondom het middaguur 66 punten hoger op 6.314 punten. SmithKline en fusiepartner Glaxo stegen beide met 3 procent nadat proeven hadden aangetoond dat het antidepressivum Paxil van SmithKline een gunstig effect heeft op een angststoornis, waar 14 miljoen Amerikanen ergens in hun leven aan lijden. Marconi, fabrikant van telecom-apparatuur, ging 7 procent omhoog na een bericht over besprekingen met het Amerikaanse ThruComm over een project ter waarde van meer dan 650 miljoen dollar.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt profiteerde ook van het sterke optreden van de beurs in New York. De DAX-index stond rondom het middaguur 119 punten hoger op 7.314 punten. Vuurwerk was er te beleven op de Neuer Markt, de beurs voor startende ondernemingen, waaraan veel bedrijven van de Nieuwe Economie een notering hebben. De index van de startersbeurs ging – dankzij de stijging van de schermenbeurs Nasdaq in New York – met ruim twee procent omhoog. Uitschieter was op de Neuer Markt het internet-veilinghuis Ricardo, dat met 21 procent steeg naar 120,50 euro na de aankondiging van een fusie met de Britse concurrent QXL.com.

PARIJS

Op de beurs van Parijs zorgden de technologiefondsen voor een herstel van de koersen. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 99 punten hoger op 6.496 punten. Tot de grootste stijgers behoorde Alcatel, dat aan de vooravond van de jaarvergadering 2,5 procent omhoog ging.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag de handel afgesloten met winst. De Nikkei-index steeg met 238 punten naar 17.551, een toename met 1,4 procent. De beleggers trokken zich op aan de winsten die gisteren werden behaald in New York.

NEW YORK

Op de Amerikaanse effectenbeurzen waren handelaren gisteren in afwachting van de vergadering van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, die vandaag zou plaatshebben. Analisten verwachten dat de Fed de rente met 0,5 procentpunt zal verhogen. De Dow-Jonesindex profiteerde vooral van de voorbeurs gepubliceerde cijfers over de industriële productie, die voor beleggers gunstiger uitvielen dan verwacht. De Dow sloot 198 punten (1,87 procent) hoger op 10.808. Ook de Nasdaq zette de opmars voort. Deze beurs, met veel technologiefondsen, steeg 79 punten (2,23 procent) tot 3.608.