India en Iran krijgen WK schaken van bond

De volgende wereldtitelstrijd schaken onder auspiciën van de wereldschaakbond (FIDE) wordt eind dit jaar in India en Iran gehouden. Dat heeft het bestuur van de bond in Londen zondag besloten. Voorafgaande aan het WK wordt de schaakolympiade georganiseerd, van 27 oktober tot en met 13 november in de Turkse metropool Istanbul.

De eerste helft van het toernooi, waaraan naar verwachting honderd schakers volgens een knock-outsysteem zullen meedoen, begint 25 november in New Delhi. De finaleronde wordt met ingang van 20 december in de Iraanse hoofdstad Teheran gespeeld.

Indien een aantal deelnemers geen visum krijgt van de autoriteiten in Iran, wijkt de organisatie uit naar Elista. Dat is de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Kalmukkië, het land van herkomst van FIDE-preses Kirsan Iljoemzjinov.

Voor de eerste keer in de geschiedenis spelen ook de vrouwen volgens een knock-outsysteem om de wereldtitel. Titelverdediger bij de mannen is is de Rus Alexander Chalifman.

Diens landgenoot Gari Kasparov behoort wederom niet tot de deelnemers. Hij wil al sinds 1993 niets meer met de FIDE te maken hebben en richtte een eigen profbond op. Kasparov zet zijn eigen WK-titel in oktober op het spel in een tweekamp over zestien partijen tegen zijn landgenoot Vladimir Kramnik. In 1995 was Kasparov succesvol in een tweekamp tegen Viswanathan Anand uit India.

Vier jaar geleden overwoog de FIDE de WK-tweekamp tussen de Russische titelverdediger Anatoli Karpov en de Amerikaanse uitdager Gata Kamsky toe te wijzen aan Irak. Dat was een omstreden voorstel, gelet op de sancties die op dat moment van kracht waren tegen het land van president Saddam Hussein. Diens bewind had maar liefst 3,75 miljoen gulden over voor de tweestrijd. Karpov en Kamsky waren bereid om ongeveer 800.000 gulden van het prijzengeld af te staan voor medische hulp aan Iraakse kinderen.

Uiteindelijk ging de tweekamp in Bagdad niet door, omdat de Amerikaanse autoriteiten weigerden Kamsky een uitreisvisum te verstrekken.