HAL koopt aandelen Stork, I-M

De investeringsmaatschappij HAL heeft vorige week daags na de fusie-aankondiging van de conglomeraten Stork en Internatio-Müller (I-M) meer dan vijf procent van het aandelenkapitaal in beide bedrijven gekocht.

De fusieplannen die de bundeling van industriële dienstverlening behelzen en het afstoten van onder meer farmaceutische handel, zijn vrijwel unaniem verworpen in de financiële wereld.

HAL, dat een vermogen heeft van meer dan vier miljard gulden, staat in de financiële wereld bekend als een gisse, soms agressieve investeerder in bedrijven die op de effectenbeurs ondergewaardeerd lijken.

De investeringsgroep, die zelf voor bijna de helft in handen is van de familie Van der Vorm, geldt als een van de aandeelhouders die vorig jaar druk uitoefende op de distributiebedrijven Pakhoed en Van Ommeren om hun afgeblazen fusie in Vopak alsnog uit te voeren.

HAL wil niets zeggen over de motieven om de aandelen te kopen. ,,Wij geven nooit commentaar op onze investeringen.'' Met de aankoop van de twee aandelenpakketten is op basis van de beurskoersen van vorige week 100 miljoen gulden gemoeid. HAL beheert het vermogen dat is opgebouwd door de verkoop van de cruiseactiviteiten van Holland Amerika Lijn.

,,Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat HAL met zijn aankopen een oppositierol wil'', zegt directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij zegt vorige week al gehoord te hebben, evenals de betrokken bedrijven, dat een partij bezig was een groot belang op te bouwen in de twee concerns. Hij kan zich moeilijk voorstellen ,,dat HAL gezien het ontbreken van industriële logica een fan van de fusie is''.

,,HAL is een typische hands on belegger'', zegt een veteraan in de financiële wereld. ,,Zij hebben meestal ook een vertegenwoordiger in de raad van commissarissen om over hun belangen te waken. Natuurlijk is dit steun voor de fusie. HAL heeft ook nogal wat belangen in de Rotterdamse haven, misschien dat zij stukjes van Internatio-Müller willen hebben die na de fusie verkocht gaan worden.''

Naast een groot belang in Vopak heeft HAL ook bijna 30 procent van de aandelen van baggeraar Boskalis, die fuseert met bouwer en baggeraar HBG, en aandelenpakketten in de beursgenoteerde bedrijven Ahrend (kantoormeubelen) en GTI (installatietechniek).