Ethiopiërs rukken op tot ver in Eritrea

Ethiopië is aan de winnende hand in de grensoorlog met Eritrea die vorige week is opgelaaid. Een Ethiopische regeringswoordvoerder zei vanmorgen dat het leger Eritrea op een aantal plaatsen diep is binnengedrongen.

Er zou hevig worden gevochten om een aantal strategische grensplaatsen. Eritrea heeft die berichten niet ontkend.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is verdeeld over een reactie op de strijd. De Verenigde Staten willen onmiddellijk een wapenembargo afkondigen tegen de twee landen. Daarbij worden ze onder meer gesteund door Groot-Brittannië, Canada en Nederland. Maar Frankrijk en Rusland voelen weinig voor zo'n sanctie. Frankrijk heeft weinig vertrouwen in de naleving van een embargo en vreest dat zo'n maatregel de wapens voor de twee landen alleen maar duurder maakt. Rusland vindt dat volstaan kan worden met een oproep aan de twee landen om het vredesoverleg te hervatten dat op initiatief van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid werd gevoerd. Vandaag zouden de leden van de Veiligheidsraad proberen op één lijn te komen zodat morgen over een resolutie kan worden gestemd.

Een militair analist in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, die ongenoemd wil blijven, zegt dat de Ethiopische strijdkrachten op een aantal plaatsen door de Eritrese verdedigingslinies zijn gebroken. Dat zou het geval zijn bij het oostelijk front in Bode en bij Zalambessa. De Ethiopische luchtmacht zou het offensief van de infanterie met luchtaanvallen steunen. Het aantal slachtoffers aan Eritrese kant zou veel groter zijn dan bij de bloedige veldslag vorig jaar toen Ethiopië de bezette gebieden bij Bode op het Eritrese leger heroverde. Met de bezetting van die grondstrook bij Bode door Eritrea is de grensoorlog twee jaar geleden begonnen.

Een woordvoerder van de regering in Asmara weigerde gisteren om zich over het aantal slachtoffers aan Eritrese kant uit te laten. Wel verklaarde hij dat ,,duizenden'' Ethiopische soldaten waren gedood. Op de bewering van de Ethiopiërs dat ze de strategisch belangrijke aanvoerroute tussen Asmara en Berentu, even ten noorden van Bode, hebben bezet, zei hij alleen ,,dat de situatie nog volop in beweging is''.

Volgens een regeringswoordvoerder in Asmara heeft het Eritrese leger één Ethiopisch gevechtsvliegtuig en een helikopter neergehaald. Ook zouden zeven Ethiopische tanks zijn vernietigd. Ethiopië heeft alleen het verlies van het vliegtuig bevestigd.

Tienduizenden demonstranten in de Ethiopische hoofdstad uitten gisteren woede over de opstelling van de Verenigde Naties. Ze droegen spandoeken om de VN te waarschuwen `de blunder van 1936' niet te herhalen. De voorloper van de VN, de Volkerenbond, besloot destijds tot een wapenembargo tegen Italië en Abessinië, zoals Ethiopië destijds heette. Dat gebeurde nadat Italië Abessinië binnengevallen was.