Bladeren

Red Herring

Iedereen is uit op avontuur, iedereen wil rijk worden, en het liefst allebei tegelijk.

Daarom ontpoppen steeds meer Amerikaanse amateurbeleggers zich als venture capitalist. Uit onderzoek van de University of New Hampshire blijkt, schrijft het maandblad Red Herring, dat in 1998 250.000 individuele beleggers twintig miljard dollar in de Amerikaanse economie pompten, twee keer zo veel als tien jaar geleden. Het probleem is alleen dat er te veel geld is en te weinig goede ideeën, roepen veel deskundigen om strijd.

Maar de National Venture Capitalist Association denkt het omgekeerde. Er zijn heel veel goede ideeën en te weinig mensen die er geld in steken. Dat is in ieder geval de reden waarom het Draper Fisher Fund toegankelijk is voor iedereen die een jaarinkomen van vijftigduizend dollar heeft en minstens vijfduizend dollar wil inleggen.

De stichter, Tim Draper, gelooft heilig dat het koninkrijk van de aandeleneconomie nabij is.

In die nieuwe economie is iedereen venture capitalist en ,,zijn aandelen meer waard dan dollars''.

Ondernemingen als Boeing, Motorola, Chevron, UPS, Panasonic, en Andersen Consulting, zijn het met hem eens en hebben haastig hun eigen venturefonds opgericht. Twintig procent van de duizend grootste Amerikaanse ondernemingen heeft dat inmiddels ook gedaan. Twee jaar geleden was dat nog maar één procent.

Ook de CIA is weer op avontuur, dit keer financieel, met een venturefonds van 28 miljoen dollar. De professionele venture capitalists zien het met lede ogen aan, zij het niet zonder leedvermaak: ,,Het is niet voor niks dat we ons geld venture capital noemen.

Voor de gemiddelde Amerikaan is de lol er gauw af zodra hij merkt dat hij niks van zijn geld terugziet.''

www.redherring.com

EuroBusiness

De World Online-affaire zegt meer over de grenzeloze hebzucht die karakteristiek is voor de internetgekte dan over de Europese beurzen. Het is, meent het maandblad EuroBusiness, nog steeds veiliger om te beleggen in Europa dan in bedrijven die in Amerika staan genoteerd. Natuurlijk is de Europese beursregulering nog vatbaar voor verbetering. Maar World Online is een slecht voorbeeld voor de veronderstelde tekortkomingen van de regelgeving.

Als de aandeelhouders over elkaar heen struikelen in hun haast om hun geld naar een internetonderneming te gooien moeten ze niet klagen dat ze te weinig tijd hebben gehad om de prospectus te lezen.

Tot voor kort stelde de Amsterdamse beurs de eis dat ondernemingen drie jaar moesten bestaan voor ze in aanmerking kwamen voor een beursnotering. In dat geval zou de World Online-affaire de beurs bespaard zijn gebleven. De beurs echter verkortte die termijn tot een jaar, even lang als die van de Nasdaq. De beurs treft geen blaam, meent het blad. De beleggers moeten gewoon beter kijken voor ze kopen.

www.eurobusiness.uk.com

BusinessWeek

De koersen bewegen als nooit tevoren. Tot dusverre kwamen zulke heftige bewegingen van honderd punten per dag alleen voor in tijden van crises en recessies. De volatiliteit is nu 25 procent hoger dan het gemiddelde van de laatste zes maanden. Abby Cohen, beleggingsstrateeg van Goldman Sachs, meent in BusinessWeek dat de huidige zigzagbewegingen deel uitmaken van een patroon. Ze vergelijkt de curve van de cijfers sinds 1995 met een trap. De treden van de trap ontstaan in de periodes waarin de beleggers reageren op informatie waaruit blijkt dat een trend wel of niet aanslaat. Ze voorspelt dat de S&P-index dit jaar met twaalf procent zal stijgen tot 1575 punten en in het voorjaar van 2001 zal uitkomen op 1625. Met die voorspelling zegt ze dat de aandelenprijzen minder snel zullen stijgen dan tot nu toe. De huidige volatiliteit kun je volgens het blad het beste zien als touwtrekken tussen hoge winsten en groeiende inflatierisico's.

www.europe.businessweek.com

The Economist

In Amerika staan alle inflatiesignalen op rood. De consumptie steeg 8,3 procent op jaarbasis. De consumentenprijzen stegen het eerste kwartaal met 3,7 procent. De arbeidskosten groeiden in dezelfde periode 1,8 procent. De economen van Goldman Sachs verwachten dat deze stijging dit jaar nog zal versnellen tot 3,2 procent. Daarom is het volgens The Economist dringend nodig dat de Amerikaanse economie afkoelt, niet tot een niveau waarop het nog net kan, maar een eindje daaronder. Want alleen dan kan het tekort aan arbeidskracht verminderen. Het is alleen de vraag of de economie kan bedaren zonder dat er brokken van komen. Zeker is dat de rentetarieven omhoog moeten, maar hoeveel? Het blad weet dat de financiële markten er voor dit jaar op rekenen dat de kortetermijntarieven met een vol punt zullen stijgen tot zeven procent. De economen van JP Morgan voorspellen een verhoging tot 7,25 procent, nog voor augustus.

www.economist.com

    • Herman Frijlink