BBC News levert aan Yahoo! UK

De BBC verkent de commercie. De Britse publieke omroep maakte gisteren bekend zijn nieuws-website BBC News Online beschikbaar te stellen via Yahoo! UK, de Brits-Ierse "poot' van het Amerikaanse portal Yahoo!, een populair startpunt voor internetgebruikers.

Yahoo! UK-bezoekers treffen vanaf vandaag BBC-nieuws aan uit de rubrieken wereldnieuws, algemeen en Brits politiek nieuws, sport, financiën en wetenschap. Yahoo! Was al "doorgeefluik' voor nieuwsberichten van Reuters en Associated Press.

De samenwerking is een primeur voor de BBC. De omroep wordt betaald uit de kijk- en luistergelden en mag niet adverteren. Op Yahoo!-pagina's staan zogeheten banners, brievenbusvormige advertenties. Op de BBC-pagina's bij Yahoo! ontbreken ze, maar één muisklik verder zijn ze wel te zien. Maar dat geldt voor het hele internet, aldus de BBC Online-leiding.

Beide bedrijven betalen elkaar niet en noemen elkaar ,,natuurlijke partners''. Yahoo! UK is met 210 miljoen opgevraagde pagina's per maand het populairste Britse portal. BBC Online is met 75 miljoen maandelijkse pageviews de populairste nieuwssite buiten de VS. Niettemin is de samenwerking een nieuw teken dat de eerder dit jaar aangetreden BBC-directeur Greg Dyke niet langer een zuiver publiek imago zoekt.

Vorige week besloot de BBC tv-reportages van gezichtsbepalende journalisten als John Simpson en Kate Adie online te koop aan te bieden.

Ook is sprake van een beursgang van Beeb.com, waar de BBC commerciële activiteiten (cd's, boeken, tijdschriften, video's) heeft ondergebracht.

Internet: news.bbc.co.uk & uk.news.yahoo.com