ASML hoger, UPC lager op effectenbeurs

De bedrijven van de Nieuwe Economie toonden vanmorgen twee gezichten op de beurs van Amsterdam. Chipmaker ASML was de grootste stijger onder de hoofdfondsen, UPC en Baan de grootste verliezers.

Overal in Europa hielden beleggers vanochtend hun kruit droog. ,,Geen verhaal, en omzetten ver onder het gemiddelde'', aldus een handelaar. Het wachten was vooral op de vergadering van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, later op de dag. Algemene verwachting was dat de Amerikaanse rente met een half procent zal worden verhoogd.

Die verhoging is volgens handelaren in Amsterdam al verwerkt in de koersen en moet alleen nog bevestigd worden. Intussen ondernemen beleggers weinig. Net als op Wall Street gisteravond schoof de graadmeter op het Damrak licht omhoog. Rondom het middaguur stond de AEX-index 4,85 punten hoger op 671,91 punten. De beurs van Amsterdam bleef daarmee in de pas met de andere beurzen in Europa, die vanmorgen profiteerden van het herstel op Wall Street gisteravond.

De stijging van het koerspeil werd sterk gedragen door de technologiesector, die een forse impuls kreeg van het sterke optreden van de Nasdaq in New York gisteravond. Aan Nasdaq zijn veel bedrijven van de Nieuwe Economie genoteerd. Bij de AEX-fondsen voerde chipmaker ASM Lithography de optocht aan met een winst van 6 procent op 41,20 euro.

Automatiseerder CMG mocht 1,55 euro omhoog naar 68,95, Cap Gemini twee euro naar 214,50 en Getronics 2,10 euro naar 64,10. KPNQwest schoof 1,50 euro omhoog naar 41 euro. Ook amusementsleverancier Endemol deed het goed met een winst van drie euro op 129.

In schril contrast hiermee stond de koersontwikkeling van Baan. Het geplaagde softwarebedrijf verloor 9 procent op 1,96 euro. Een andere grote dissonant onder de New Economy-bedrijven was kabelbedrijf UPC, dat de koers 7 procent zag dalen tot 31,60 euro. UPC maakte gisteren een recordverlies van een miljard gulden bekend en incasseerde daarna een klap op de beurs. Vanmorgen stond UPC na de opening zelfs even op 30,95 euro, een verlies van 9 procent.

Behalve van UPC was er van slechts één bedrijf nieuws dat echt invloed had op de koersen, namelijk van Ahold. Het detailhandelsconcern maakte vanmorgen bekend de omzet met 18 procent te hebben zien stijgen en verhoogde de winstverwachting voor dit jaar. De koers steeg ruim 4 procent tot 27,85 euro.

Bij de Midkap-fondsen liep IHC Caland voorop met een winst van 1,65 euro op 51,20. Baggeraar Boskalis zakte 75 eurocent weg naar 20,35. Fusiepartner HBG leed een wat groter verlies van 85 eurocent op 14,40. Bij Grolsch waren beleggers duidelijk van de schrik bekomen over de enorme schade die de brouwerij in Enschede heeft opgelopen door de vuurwerkramp in het weekeinde. De koers mocht met 5 eurocent omhoog naar 19,25 euro.